Članak

OPTUŽBE ZA IZDAJU

Stoltenberg izazvao bijes u Italiji jer je za novog južnog izaslanika nominovao Španca

Crosetto je kazao da je napisao "veoma ljutu poruku" Stoltenbergu.

(Patria) - Italijanski ministar odbrane optužio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga za izdaju Rima jer nije imenovao Italijana kao novog izaslanika organizacije za koordinaciju djelovanja na južnim granicama Saveza.

Položaj je otvoren ranije ovog mjeseca na zahtjev italijanske premijerke Giorgije Meloni, a njena vlada tada je rekla kako smatra da bi taj mandat trebao biti dodijeljen Italijanu.

NATO još nije objavio ko će biti imenovan, no italijanski ministar odbrane Guido Crosetto je za novine La Stampa krajem prošle sedmice rekao da je Stoltenberg nominovao Španca, dodavši da tu odluku smatra "gotovo ličnom uvredom".

Ured za medije Sjevernoatlantskog saveza je na pitanje o Crosettovim kritikama odgovorio da će "NATO pravovremeno objaviti (odluku o) bilo kakvom imenovanju" te je odbio dalje komentarisati ministrove izjave.

Crosetto je kazao da je napisao "veoma ljutu poruku" Stoltenbergu.

- Razbjesnio me je i bit će posljedica na ličnom nivou - rekao je Crosetto, što predstavlja veoma neobično postupanje jedne članice NATO-a protiv njegovog čelnika.

- On je izdao načelo. Italija je ta koja se borila za stvaranje uloge izaslanika za južno krilo - izjavio je Crosetto, dodavši da se Stoltenberg nije slagao s odlukom o stvaranju nove uloge te je stoga kaznio Italiju.

NATO je prošlog mjeseca izabrao bivšeg nizozemskog premijera Marka Ruttea da od 1. oktobra preuzme vodstvo od Norvežanina Stoltenberga, koji napušta čelo organizacije nakon 10 godina.

Na pitanje novinara očekuje li da će pozicija izaslanika biti dodijeljena Italiji nakon Stoltenbergovog odlaska, Crosetto je rekao da se nada da će biti prepušten "najboljoj osobi".

#JensStoltenberg #NATO #Svijet