Članak

SUD U MADRIDU

Sanchez pozvan da svjedoči u istrazi u kojoj je osumnjičena njegova supruga

Sud u Madridu pozvao je jučer španskog premijera Pedra Sancheza da svjedoči u istrazi navodne korupcije i trgovine utjecajem, za koje se sumnjiči njegova supruga Begona Gomez.

(Patria) - Sud u Madridu pozvao je jučer španskog premijera Pedra Sancheza da svjedoči u istrazi navodne korupcije i trgovine utjecajem, za koje se sumnjiči njegova supruga Begona Gomez.

Sancheza, koji vodi manjinsku lijevu vladu, ispitat će 30. jula istražni sudija Juan Carlos Peinado.

Premijer ne mora doći na sud, nego će ga sudija ispitati u vladinoj rezidenciji, u palači Moncloa na sjeveru Madrida.

Postupak je dio preliminarne istrage o tome je li Begona Gomez iskoristila svoj položaj premijerove supruge kako bi osigurala sponzore za univerzitetski magistarski studij u Madridu koji je vodila.

Osumnjičena je da je zauzvrat davala pisma preporuke privatnim poduzetnicima koji su se prijavljivali na javne konkurse i tako dobijali novac poreznih obveznika.

Peinado je rekao da bi Sanchezovo svjedočenje bilo "prikladno, korisno i relevantno" za istragu kako bi se utvrdilo je li bilo trgovine utjecajem.

Sudija će dan ranije ispitati i rektora javnog univerziteta Universidad Complutense de Madrid - Joaquína Goyachea Goia.

Begona Gomez se pojavila pred sudijom u petak, ali je odbila odgovarati na pitanja, prema uputama svojih advokata, koji su rekli da je slučaj "neutemeljen".

Ona i dalje nije javno komentarisala slučaj, no Sanchez je ustvrdio da je nedužna, rekavši da su "neutemeljene optužbe" lansirali njegovi desničarski politički suparnici.

Sanchez je optužio za saučesništvo medije koji su objavili informacije temeljem kojih je prijavljena njegova supruga.

U aprilu je, nakon što je sud otvorio istragu, uzeo petodnevnu pauzu od svojih dužnosti kako bi razmislio hoće li podnijeti ostavku, zgrožen "napadom na svoju suprugu". Odlučio je zatim ostati na vlasti.

Internetske novine El Confidencial, koje su otvorile slučaj, odgovorile su da se Sanchez obračunava s medijima koji ne izvještavaju kako on želi.

Ovo je prvi put da je španski premijer pozvan svjedočiti u sudskom slučaju nakon što je 2017. konzervativni premijer Mariano Rajoy bio svjedok u slučaju mita.

Tada je nekoliko članova njegove konzervativne Narodne stranke bilo osuđeno zbog korupcije, a onda je 2018. u parlamentu izglasano nepovjerenje Rajoyu.

Socijalista Sanchez je zatim postao premijer.

#PedroSanchez #Španija #Svijet