Članak

REAKCIJA

Tahirović o Milanovićevim dolascima u BiH: Vi ste onaj koji dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima HVO-a

(Patria) - Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagirao je na dodjele odlikovanja jedinicama HVO-a hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Nakon što je to učinio u Derventi, Milanović je nedavno boravio u Tomislavgradu gdje je prisustvovao godišnjici jedne od brigade HVO-a koju je prošle godine odlikovao.

U saopćenju Tahirovića se navodi da će Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, po svemu sudeći, u svom mandatu, odlikovati sve jedinice i "zaslužne" pojedince HVO-a.

"Pozivajući se na ulogu Republike Hrvatske i HVO-a u zaštiti i oslobađanju BiH, Milanović, kao i pojedini drugi dužnosnici RH, ponovo nenajavljeno krstare Bosnom i Hercegovinom ne poštujući njen suverenitet.

Niko ne osporava podršku i pomoć koju je BiH dobila od RH, ali isto tako niko osim hrvatske politike ne osporava presude Tribunala iz Haga koje se odnose na naredbodavce i izvršioce zločina iz reda hrvatskog naroda.

I ne samo to, upravo je Zoran Milanović osoba koja se posljednju deceniju pojavljuje u izvještajima suda iz Haga upućenih Vijeću sigurnosti UN, osoba koja je razvalila saradnju u progonu ratnih zločinaca, doprinijela njihovoj zaštiti, ali i kao osoba koja dodjeljuje odlikovanja osumnjičenim i presuđenim ratnim zločincima.

Pozivamo Milanovića da osigura regionalnu saradnju u progonu zločinaca, a ne da štiti ratne zločince dodjeljujući im državna priznanja RH.

Izražavamo naše protivljenje i pozivamo sve one koji u BiH obnašaju bilo kakvu odgovornu dužnost da se suprotstave ovim i sličnim načinima ponižavanja žrtava", naveo je Tahirović.

Inače, hrvatski Nacional se također bavio ovom temom, te su objavili i presude protiv pripadnika ovih jedinica za ratne zločine.

#HVO #MuratTahirović #ZoranMilanović #BiH