Članak

AZERBEJDŽAN

Aliyev obećao da će pomoći teritorijama da osiguraju nezavisnost od Francuske

Azerbejdžan je prošlog decembra protjerao dvoje francuskih diplomata

(Patria) - Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obećao je u subotu da će pomoći francuskim prekomorskim teritorijama da osiguraju nezavisnost, što je posljednji u nizu incidenata u kojima se njegova bivša sovjetska država sukobljava sa Parizom zbog dugotrajnih sporova na Kavkazu.

Aliyev optužuje Francusku da se miješa u njene poslove zbog svojih kontakata sa Armenijom, protiv koje je vodila dva rata u trideset godina povezana sa sporovima oko otcijepljenog regiona Bakua Nagorno-Karabaha, javlja Reuters.

Posljednjih mjeseci, azerbejdžanski lideri fokusirali su se na francusku južnopacifičku teritoriju Nova Kaledonija, zahvaćenu nasiljem zbog prigovora aktivista domorodačkih Kanaka na spornu izbornu reformu.

Aliyev je svoje najnovije komentare dao na medijskom forumu nekoliko dana prije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i neposredno nakon održavanja kongresa u Bakuu koji okuplja grupe za nezavisnost iz Nove Kaledonije i drugih francuskih teritorija.

„Mi ćemo vas podržavati dok ne budete slobodni“, rekao je Aliyev forumu, navodeći francuske teritorije za koje je rekao da su još uvijek podložne kolonijalizmu.

„Neke zemlje još uvijek pate od ovoga. Ostrva Komori, Mayotte su još uvijek pod kolonijalnom vlašću. Naša je dužnost bila da pomognemo tim zemljama da se oslobode ovog revoltnog ostatka iz prošlosti“, rekao je Alieyev.

Ranije ove sedmice, „inicijativna grupa“ održala je kongres u Bakuu kojem su prisustvovale grupe za nezavisnost iz Nove Kaledonije i drugih francuskih teritorija, uključujući Korziku i karipska i pacifička ostrva. U izvještajima francuskih medija o sastanku navodi se da su učesnici oštro kritikovali francuske vlasti i da je azerbejdžanska delegacija pozvana da posjeti Novu Kaledoniju.

Francuska je u maju optužila Azerbejdžan za miješanje i podržavanje nereda u Novoj Kaledoniji tako što je preplavila društvene mreže, kako je rekla, obmanjujućim fotografijama i video materijalima usmjerenih na francusku policiju. Azerbejdžan je negirao optužbe.

Azerbejdžanske vlasti optužuju Francusku za pristrasnost u korist Armenije u nastojanjima da se postigne mirovni sporazum za okončanje trodecenijskog sukoba i u potpisivanju ugovora o odbrani sa vlastima u Jerevanu.

Azerbejdžan je prošlog decembra protjerao dvoje francuskih diplomata.

#AliyevObećao #FrancuskaMiješa #InicijativnaGrupa #Kolonijalizam #KongresuBakuu #MirovniSporazum #NezavisnostNoveKaledonije #NovaKaledonija #OlimpijskeIgre #OstrvaKomori #Svijet