Članak

NJEMAČKA KAO PROSJAK

ANALIZA STANDARDA Scholz je spreman da se baci u zagrljaj autokrata radi posla s litijem

Posjeta Olafa Scholza Beogradu u petak pokazuje da je njemački kancelar spreman baciti se u zagrljaj autokrata kada je riječ o sirovinama, piše austrijski Der Standard.

Nekoliko je stvari koje zabrinjavaju oko litijskog posla s Aleksandrom Vučićem. Prvo, srpska javnost je svjesno obmanjivana. U januaru 2022. tadašnja premijerka Ana Brnabić otkazala je projekt litija nakon ekoloških protesta. Ali to je očito bio samo blef kako bi se stvari odvijale iza kulisa.

Sada Brnabić tvrdi da su za razvoj događaja 2022. godine krive strane tajne službe koje su navodno htjele nauditi Srbiji. Poznata je i tvrdnja režima u Rusiji da su strani agenti zli. U tom smislu srpski političari i njihovi mediji više puta vode antinjemačke kampanje. Ali Berlin za to ne mari.

Jer evropskoj automobilskoj industriji, koja želi prijeći na električne automobile, hitno je potreban alkalni litij. Također žele postati neovisniji o Kini koja ima zalihe sirovina. Zato su očito spremni odgovoriti željama autokratskog režima u Srbiji.

Naposljetku, velika su nalazišta litija na zapadu zemlje.

Rad ima cijenu


No, taj rad ima cijenu koju će građani Srbije platiti. Jer Njemačka je daleko najvažnija zemlja za Srbiju - i politički i ekonomski. Ako njemačka vlada više ne insistira na demokratskim i ustavnim standardima za vlastite sirovinske interese, niko neće. To posebno šteti hrabrim demokratskim snagama u Srbiji koje vjeruju Njemačkoj.

Ponašanje njemačke diplomatije prema Srbiji već je neko vrijeme vidljivo i sve više karakterizira politika popuštanja, iako Srbija ne podržava sankcije Rusiji, vodi izrazito nacionalističko-revizionističku političku liniju i velikosrpskim ambicijama destabilizira regiju.

U pozadini su poslovi: Srbija, prema pisanju Financial Timesa, isporučuje Ukrajini oružje u vrijednosti od 800 miliona eura. Vučić vodi učinkovitu politiku klackalice i time uspavljuje kritičare.

Politika popuštanja

Politika blaćenja režima u Beogradu ide i na račun manjih susjednih država. Uočljivo je, primjerice, da je Njemačka podršku ulasku Kosova u Vijeće Evrope vezala uz nove uslove i time ga spriječila.

Srbija je ranije masovno lobirala kako bi spriječila ulazak Kosova u Vijeće Evrope. Tokom pregovora oko Ohridskog sporazuma s Kosovom prije godinu i po, njemačka je strana navodno obećala predstavnicima Srbije da će podržati projekt litija. Bijelo zlato se stoga koristi za političke poslove. Njemačka izgleda kao prosjak, a Vučić poentira na svim nivoima.

Uprkos litijskom sporazumu, Vučić još uvijek nije potpisao Ohridski sporazum i redovno potvrđuje da to nikada neće učiniti. Njemački zastupnik CDU-a Knut Abraham s pravom upozorava da "kao nekada Putin", zemlja zbog ekonomskih odnosa može nekažnjeno voditi agresivnu politiku prema susjedima.

U svakom slučaju, sirovinska diplomatija koja potiskuje vladavinu prava i standarde EU-a jača autokratsko ponašanje i šalje pogrešan signal. Posljedice toga će se osjetiti na Balkanu.

#AleksandarVučić #litij #OlafScholz #Srbija #Region