Članak

NEPRESUĐENI GENOCID U PRIJEDORU

IGK pita Nermina Nikšića: Zašto 20. juli niste proglasili Danom žalosti u FBiH?

Gradonačelnik Prijedora deseti put odbija zahtjev IGK da 20. juli proglasi Danom žalosti za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru u periodu 1992-1995.

(Patria) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) postavio je javno pitanje gradonačelniku Prijedora, premijeru FBiH i premijerima kantona s bošnjačkom većinom - zašto ni ove godine nisu proglasili 20. juli Danom žalosti?

"Gradonačelnik Prijedora deseti put odbija zahtjev IGK da 20. juli proglasi Danom žalosti za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru u periodu 1992-1995.

Inicijativa IGK da se 20. juli proglasi Danom žalosti u Prijedoru traje od 2014. kada su na taj dan ukopavane 284 civilne žrtve rata ekshumirane najvećim dijelom iz masovne grobnice Tomašica.

Dan prije održavanja šehidske dženaze za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru samo je Unsko-sanski kanton donio odluku da 20. juli proglasi Danom žalosti.

IGK postavlja javno pitanje sadašnjem premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i svim premijerima prije njega od 2014. - zašto niste donijeli odluku da 20. juli u ovom entitetu bude Dan žalosti?

IGK postavlja javno pitanje premijerima kantona u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo - zašto ne donosite odluku o Danu žalosti za 20. juli?

Sram da vas bude. Koliko vas istinski dotiče memorizacija, kultura pamćenja, kultura sjećanja na žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru.

Gospodo premijeri u FBiH i navedenim kantonima - da li uopšte osjećate suze prijedorskih majki, kćerki, sestara, sinova? Zar vas ne dotiče strašna drama prijedorskih Bošnjaka i Hrvata?

Nepresuđeni genocid u Prijedoru je teško svjedočanstvo o nemoralu srpskih zločinaca i licemjernosti međunarodne zajednice.

Prijedorske žrtve pokazuju jasnu genocidnu namjeru zločinaca, koju je nauka o genocidu dokazala kao nepresuđeni genocid, ali nažalost međunarodni sudovi nisu.

Defektnost ideje "velike Srbije", koja i danas traje, je u svojoj velikosrpskoj, ektremno nacionalističkoj ideologiji opasnost i zlo u regionu i prema njoj se zato moramo odnositi vrlo ozbiljno i odgovorno", naveo je IGK.

#Danžalosti #IGK #IGKKanada #NerminNikšić #premijer #Prijedor #BiH