Članak

NEOBAVEZUJUĆE MIŠLJENJE

Najviši sud UN-a: Izraelska okupacija palestinskih teritorija je protivzakonita

Odluka tzv. Svjetskog suda nije obavezujuća, ali je značajna je jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti podršku Izraelu.

(Patria) - Međunarodni sud pravde (ICJ) danas je u neobavezujućem savjetodavnom mišljenju objavio da je daljnja prisutnost Izraela na okupiranim palestinskim područjima protivzakonita i da treba završiti što je prije moguće.

Odluka tzv. Svjetskog suda nije obavezujuća, ali je značajna je jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti podršku Izraelu.

Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita.

- Izraelska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, kao i režim povezan s njima, uspostavljeni su i održavaju se kršeći međunarodno pravo - rekao je predsjednik Nawaf Salam, pozvavši se na zaključke vijeća koje čini 15 sudija.

U mišljenju piše i da Izrael mora Palestincima nadoknaditi štetu prouzrokovanu okupacijom palestinskih teritorija te da Vijeće sigurnosti UN-a, Generalna skupština UN-a i sve države članice UN-a imaju obavezu da ne priznaju okupaciju kao legalnu te ne smiju podržavati njen nastavak.

Slučaj proizlazi iz zahtjeva Generalne skupštine UN-a iz 2022., koji je prethodio trenutnom sukobu Izraela i Hamasa.

Skupština UN-a od suda je zatražila da ocijeni pravne posljedice izraelske "produžene okupacije, procesa naseljavanja i aneksije" palestinskih teritorija, među kojima je i istočni Jerusalem, kao i s time povezane politike izraelske vlade.

#Izrael #MeđunarodniSudPravde #Palestina #Svijet