Članak

IZBORI U NOVEMBRU

Zelenskiy za BBC: Moramo da radimo sa Sjedinjenim Državama i ako pobijedi Trump

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelenskiy priznao je u intervjuu objavljenom u četvrtak da bi pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima u novembru bila teška za njegovu zemlju koja je u ratu sa Rusijom, ali su Ukrajinci spremni, javio je Reuters.

Trumpov izbor senatora J. D. Vancea za njegovog potpredsjednika je naglasio kako bi se stav Washingtona o Ukrajini mogao promijeniti ako on pobijedi na izborima. Vance je u jednom intervjuu rekao: „Baš me briga šta će se desiti s Ukrajinom na ovaj ili onaj način.“

Zelenskiy je, govoreći za BBC dok je prisustvovao sastanku Evropske političke zajednice u Londonu, primijetio komentar, ali je dodao: „Možda ga zaista nije briga, ali moramo raditi sa Sjedinjenim Državama.“

Trumpov izbor bi, rekao je za BBC, bio „težak posao, ali mi smo vrijedni radnici“.

Administracija Joea Bidena je obezbjeđivala oružje i zalihe tokom sukoba, iako je tok pomoći mjesecima zaustavljen zbog sporova unutar američkog Kongresa.

Trump je tokom kampanje rekao da će, nakon što bude izabran, okončati sukob čak i prije preuzimanja dužnosti tako što će postići dogovor za pregovaračkim stolom. Rekao je da uopšte ne bi bilo sukoba da je bio na vlasti kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022.

U drugim komentarima za BBC, Zelenskiy je rekao da je Ukrajina zahvalna na obećanjima svojih partnera da će isporučiti borbene avione F-16, najvjerovatnije ovog ljeta, iako još nisu stigli.

„Prošlo je osamnaest mjeseci, a avioni nisu stigli do nas“, rekao je. Avioni su, kako je rekao, neophodni da pomognu Ukrajincima da se odupru ruskoj zračnoj dominaciji i „deblokiraju nebo“.

#Svijet #VolodymyrZelenskiy #DonaldTrump #SAD