Članak

FINANSIJSKA DUBIOZA

NIP naložio smjenu direktora Salića zbog problema u VIK-u, zamijenit će ga Šerak

(Patria) - Rusmir Salić, direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija uskoro će biti smijenjen s te pozicije, a prema pisanju Raporta njega će zamijeniti Adnan Šerak koji je aktuelni izvršni direktor za kanalizacioni sistem u ovom preduzeću.

Inače, Salić se već duži period ne pojavljuje u javnosti, a medijima odgovore o problemima u vodosnabdijevanju daje jedino Šerak.

Protiv Salića je u proteklom periodu podneseno niz prijava koje se odnose na različite nepravilnosti u vođenju preduzeća, trošenju javnih sredstava pa i zloupotrebu položaja.


Salić je poznat i po ukidanju subvencije za plaćanje računa za VIK, a o čemu nije bilo obaviješteno Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS niti ministar Bojan Bošnjak. U svom odgovoru zastupniku Davoru Čičiću (SDP), direktor Salić je također istakao da predueće ima problem sa likvidnosti te da su upitne isplate plaća radnicima. Također je VIK pod rukovodstvo Salića ukinuo naplatu iz komunalnih centara, a do 1. septembra su imali rok da vrate naplatna mjesta što je i urađeno.


Ove godine radnici VIK-a nisu dobili regres, a situacija sa vodosnabdijevanjem je sve komplikovanija. Brojni kvarovi, suša, a na koncu i uvođenje noćnih redukcija prvo nenajavljenih, a onda i zvanično najavljenih ali se ne zna do kada, opteretili su ovo preduzeće. No, direktor Salić nije smatrao da treba o tome izvijestiti javnost ili dati svoj mandat na raspolaganje.

To je odlučila stranka koja ga je i predložila na ovu poziciju, Narod i pravda, odnosno predsjednik Elmedin Konaković.

Prema registru Ureda za borbu protiv korupcije KS plaća Rusmira Salića iznosi 3.302, a ukupna primanja prelaze 3.500 KM.

#AdnanŠerak #RusmirSalić #VIK #BiH