Članak

KANTON SARAJEVO

Sindikat obrazovanja traži od Uka da postupi po Uredbi o isplati pomoći od strane poslodavca

(Patria) - Vlada Federacije BiH je s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) uputio je dopis premijeru Nihadu Uku u kojem se traži da Vlada KS postupi po uredbi.

Poslodavac može izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.768 KM u skladu sa finansijskim mogućnostima i pravilima propisanim Uredbom ali i u iznosu koji je manji od 2.768 KM. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu Uredbe, a najkasnije do 31.12.2024. godine. Uredbom je precizirano da se isplata pomoći može izvršiti do maksimalno šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.768 KM. Također, pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

"Imajući u vidu naprijed navedeno, od Vas tražimo da poduzmete sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, da svojim radom i djelovanjem obezbijedite sredstva za isplatu pomoći za sve radnike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

Vjerujemo da će ovog puta Vlada Kantona Sarajevo postupiti po Uredbi Vlade Federacije BiH i da će radnici koji odgajaju i obrazuju djecu/učenike na području Kantona Sarajevo biti ispoštovani od strane Vas kao premijera Vlade Kantona Sarajevo", stoji u saopćenju Sindikata.

#IsplataPomoći #KantonSarajevo #NihadUku #PomoćPoslodavca #RadniciPredškolskihUstanova #SindikatOsnovnogObrazovanja #SSOOiOKS #Tranše #Vlada #BiH