Članak

DUŽE I OSTAJU

Porast broja turista u Sarajevu, ova godina obara rekorde

(Patria) - Broj turista i noćenja u Kantonu Sarajevu tokom prve polovine 2024. godine veći je u odnosu na isti period 2023. godine.

“Prema dosadašnjim statističkim podacima vidljivo je da bi tekuća 2024. godina mogla oboriti dosadašnje rekorde, budući da već u prvoj polovini godine imamo značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu”, potvrdio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo tokom juna 2024. godine ostvareno je povećanje dolazaka turista za 55%, dok je 53% više noćenja u poređenju sa junom 2023. godine.

Statistička povećanja dolazaka i noćenja bilježimo u periodu prve polovine ove godine, kada je Kanton Sarajevo posjetilo 34% više turista, a ostvareno je 30% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

U navedenom periodu najviše turista zabilježeno je iz Saudijske Arabije, Turske, Hrvatske, UAE, Srbije, Slovenije, Njemačke, Kine, Crne Gore i SAD.

“Naše je veliko zadovoljstvo i motivacija za bolji i uspješniji rad činjenica da Kanton Sarajevo doživljava oporavak nakon teškog perioda pandemije koronavirusa i inflacije, koji su značajno utjecali na industriju turizma u
globalu", dodao je Fazlagić.

#HarisFazlagić #Sarajevo #turisti #Turističkazajednica #BiH