Članak

PREDSJEDNIK ČUVARA BOSNE

Išerić: Na što spade moj Nenade!?

Piše: Enver Išerić, predsjednik Udruženja Čuvari Bosne i doktor pravnih nauka

Nenad Kecmanović nekada ugledni profesor i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i rektor Univerziteta u Sarajevu, pa čak i član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (doduše vrlo kratko) pao je tako nisko da čovjek počne gubiti vjeru u ugled nekih univerzitetskih profesora, ali i naučna zvanja i znanja koja posjeduju.

Kada malo bolje i ozbiljnije sagledamo stvari mi Bošnjaci/Bosanci/Hercegovci smo dobro i prošli i dobro se "držimo“, jer su nam na fakultetima predavali i „znanje nam prenosili“ ili potpune neznalice ili nacionalisti koji su cjelokupna naučna dostignuća, do kojih su oni dokućili, podredili ostvarivanju nacionalističkih i fašističkih ciljeva.

Zbog čega ovo govorim i tvrdim?

Zbog toga što je Nenad Kecmanović u svom intervjuu, koji prenosi Slobodna Bosna, izjavio da Bosna nikada neće biti multietnička ni građanska, to nije mogla pod diktaturom proletarijata biti, neće ni pod diktaturom protektorata".

Da Nenad Kecmanović imalo drži do nauke koju je “prenosio” svojim studentima ovo nikada ne bi izgovorio.

Posebno mu ovo ne bi palo na pamet da poznaje i drži do međunarodnog prava i osnovnih dokumenata Ujedinjenih nacija kojima se garantiraju i štite ljudska prava u cijelom svijetu.

E pa vidi profesore Kecmanoviću, Bosna i Hercegovina je uvijek bila i uvijek će biti multietnička. Zašto? Jednostavno profesore zato što u Bosni (naravno mislim i na Hercegovinu, jer mi koji je volimo tako tepamo našoj Bosni i Hercegovini) od davnina i sada žive razne etničke grupe, narodi i nacionalne manjine, pa je samim tim i multietnička.

Znači nije tačna Vaša tvrdnja da Bosna nikada nije bila multietnička. A svi ti “multietnički” građani čine bosansku naciju moj profesore i bivši rektore sarajevskog Univerziteta. A u toj multietničnosti i bosanskoj naciji su i bosanski Srbi i tako će uvijek biti. Znači ta prva postavka o multietničnosti koju ste izrekli je netačna.

Druga postavka profesore u kojoj tvrdite da Bosna i Hercegovina nije i da nikada neće ni biti građanska je potpuno netačna. Vi profesore i Vama slični optužujete Bošnjake/Bosance/Hercegovce da se zalažu za građansku državu. A Bosna i Hercegovina je građanska država. To ste vi učili studente i Vaše kolege. Jer građanska država je ona država u kojoj građani biraju svoje predstavnike. A zar to nije tako u Bosni i Hercegovini. Ko bira članove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, Narodne skuštine entiteta Republike srpske ili Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Građani profesore, građani biraju svoje predstavnike u ta tijela. Pa je onda Bosna i Hercegovina građanska država. I tako će biti do Sudnjeg dana ili ako bolje razumijete do smaka svijeta.

A to što će se uvažavati u toj i takvoj našoj Bosni i Hercegovini i kolektivna prava naroda i nacionalnih manjina u mjeri u kojoj se neće ugrožavati država to ne znači da Bosna nije građanska. Ako nije građanska nije ni majmunska ili plemenska. A Vi bi da bude sve samo ne građanska, odnosno normalna država.

Kaže Kecmanović: “Na budućoj konferenciji o organizaciji multipolarnog svijeta rasprava o BiH počeće od Dejtonskog sporazuma, jer je to jedini međunarodno validan dokument". E tu smo negdje sa mišljenjima blizu. I ja se zalažem za novu konferenciju. I ona će biti ili naša nacionalna – bosanska ili međunarodna. Ali ne konferencija na kojoj bi se vodila rasprava o podjeli Bosne kako to priželjkuju Kecmanović i Aleksandar Vučić.

Mogla bi to biti konferencija na kojoj bi se ukinuli entitetiti jer su oni smetnja za izgradnju moderne države sa najvišim stepenom poštovanja ljudskih prava i efikasnih državnih institucija. I tada će vam biti jasno da Bosna i Hercegovina nije, kako tvrdite, međunarodno priznata fikcija” iliti „nemoguća država”.

A do tada vi živite u fikciji velike Srbije i srpskog sveta.

#BosnaHercegovina #EnverIšerič #FakultetPolitNauka #građanskadržava #MeđunarodnoPravo #NenadKecmanović #PredsjedništvoRepublike #RektorUniverziteta #UdruženjeČuvariBosne #UjedinjeneNacije #BiH #izdvojeno