Članak

IZRAZILI PROTIVLJENJE

Kremlj kaže da Erdogan ne može biti posrednik u rusko-ukrajinskom sukobu

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi Ankara mogla pomoći u okončanju ukrajinsko-ruskog rata, ali je Putinov portparol rekao da Erdogan ne može igrati ulogu posrednika, javio je Reuters.

Erdogan je, razgovarajući s Putinom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Kazahstanu, rekao da vjeruje da je moguć pravičan mir koji odgovara objema stranama, saopštilo je tursko predsjedništvo.

Ali Putinov portparol Dmitry Peskov odbacio je bilo kakvu ulogu posrednika za turskog lidera.

„Ne, nije moguće“, rekao je Peskov, na pitanje ruskog televizijskog intervjuera da li bi Erdogan mogao preuzeti takvu ulogu, prenosi ruska novinska agencija Tass. U izvještaju novinske agencije nije objašnjeno zašto se Kremlj protivio Erdoganovom učešću.

Tursko predsjedništvo je saopštilo da su dvojica lidera razgovarala i o ratu u Gazi i načinima za okončanje sukoba u Siriji.

Turska je članica NATO-a, zapadnog vojnog saveza predvođenog SAD-om. Za razliku od drugih lidera NATO-a, koji su uveli sankcije Putinovoj vladi, Erdogan je pokušavao da održi dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom tokom čitavog sukoba.

Turska je odigrala ključnu ulogu u sklapanju sporazuma kako bi se osiguralo da žito može biti sigurno otpremljeno iz ukrajinskih crnomorskih luka. Sporazum je ostao na snazi ​​godinu dana.

#BiH #RecepTayyipErdogan #VladimirPutin #rat #Ukrajina #Rusija