Članak

NACIONALNO OKUPLJANJE

Anketa: Krajnja desnica neće dobiti većinu u francuskom parlamentu

Krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje neće dobiti većinu mjesta u francuskom parlamentu nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u nedjelju.

(Patria) - Krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje neće dobiti većinu mjesta u francuskom parlamentu nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u nedjelju.

Pokazala je to anketa Harris Interactivea, prema kojoj će Nacionalno okupljanje i njeni saveznici dobiti 190 do 220 mjesta. To je znatno manje od 289 mjesta potrebnih za većinu u Nacionalnoj skupštini.

Prema anketi, lijeva koalicija Nova narodna fronta je na drugom mjestu, s očekivanih 159 do 183 mjesta, dok je centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona na trećem sa 110 do 135 mjesta.

Više od 200 kandidata s cijelog političkog spektra pristalo se povući iz lokalnih izbornih utrka kako bi u drugom krugu izbora otvorili put kandidatu koji ima najveće izglede pobijediti kandidata Nacionalnog okupljanja u njihovom izbornom okrugu.

Stranka Nacionalno okupljanje u prvom je krugu prošle nedjelje dospjela na prvo mjesto, a predsjedniku Macronu se obila o glavu odluka o raspuštanju parlamenta i sazivanju vanrednih izbora, nakon velikog uspjeha Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen na izborima za Evropski parlament.

Macronov centristički blok završio je na trećem mjestu, daleko iza krajnje desnice i hitno sastavljenog ljevičarskog saveza.

Drugi izborni krug bit će održan u nedjelju, 7. jula.

#drugikrug #Francuska #izbori #Svijet