Članak

S POČETKOM U 12 SATI

Vijeće ministara BiH prvi put zasjeda u Mostaru, na dnevnom redu budžet za 2024.

Na predloženom dnevnom redu je 30 tačaka.

(Patria) - Vijeće ministara BiH danas će zasjedati u zgradi institucija BiH u Mostaru. Početak je zakazan za 12 sati, a na predloženom dnevnom redu je 30 tačaka.

Na sjednici, koja će prvi put biti održana izvan glavnog grada BiH, bit će razmatran Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2024-2026., kao i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024.

Pred ministrima će se naći i novi tekst Nacrta zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Trebali bi razmatrati i Prijedlog odluke o utvrđivanju namjene dijela sredstava uplaćenih od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Između ostalog, dnevni red čine i Prijedlog odluke o utvrđivanju namjene sredstava deponovanih na namjenskom računu za projekte unaprjeđenja sektora cestovnog prometa, kao i Prijedlog odluke o korištenju prenesenih namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme.


Dio dnevnog reda današnje sjednice

Također, državni ministri trebali bi razmatrati i Prijedlog odluke o upotrebi dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, ostvarenog zaključno s 31. decembrom 2021.

Tačke dnevnog reda su i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2024., Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2024. te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o visini dnevnice za službena putovanja zaposlenima u institucijama BiH.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta odluke o ratifikaciji Sporazuma između Srbije i BiH za IPA III Program prekogranične saradnje "Srbija - BiH" za period 2021 - 2027., kao i Analize trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za 2023. godinu.

#budžet #Mostar #sjednica #Vijećeministara #BiH