Članak

TAJNO GLASANJE

Drugi krug presudio: Tarik Zaimović novi je rektor Univerziteta u Sarajevu

(Patria) - Tajnim glasanjem, Senat Univerziteta u Sarajevu u drugom krugu, izabrao je prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu.

On je izabran na mandatni period 2024–2028. godine, a na dužnost stupa 1. oktobra gdje će zamijeniti Rifata Škrijelja koji je bio rektor u dva mandata.

U prvom krugu glasanja Zaimović je dobio 23 glasa, a protukandidatkinja Almira Hadžović-Džuvo 19 glasova.

U drugom krugu Zaimović je dobio 24 glasa, Hadžović 21, a jedan je bio nevažeći.

U obraćanju medijima nakon izbora Zaimović je kazao da će nastaviti raditi na razvoju UNSA.

"Puno je posla pred nama, velika smo institucija. Proteklih pet godina je bilo dosta izazova, nadamo se da ćemo u narednom periodu postići bolje rezultate", rekao je prof. dr. Zaimović.

Najavio je projekat digitalizacije UNSA i razvoj centara izvrsnosti. Također, kazao je da će fokus rada biti i na naučno-istraživačkom radu, studijskim projektima i poboljšanju kvaliteta studiranja.

Govoreći o broju studenata, kazao je kako su prošle godine upisali sedam posto više brucoša nego godinu ranije. Istakao je kako se broj stabilizira, ali da na to ne mogu utjecati.

"Ono gdje možemo uraditi puno je staviti fokus na studijske programe, posebno međunarodne kako bi povećali broj međunarodnih studenata. Sada nam treba dosta ulaganja u naučno-istraživačku infrastrukturu i izgradnju kampusa jer to privlači međunarodne studente", rekao je Zaimović.

#BiH #rektor #tajnoglasanje #TarikZaimović #UniverzitetuSarajevu