Članak

SARAJEVO

Predsjedništvo BiH traži da se identifikuju odgovorni zašto nije budžet predložen u zakonskom okviru

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Priјеdlоg zakona o budžetu instituciја Bоsnе i Hеrcеgоvinе i mеđunаrоdnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2024. gоdinu.

(Patria) - Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Priјеdlоg zakona o budžetu instituciја Bоsnе i Hеrcеgоvinе i mеđunаrоdnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2024. gоdinu.

Priјеdlоg zakona о budžetu instituciја Bоsnе i Hеrcеgоvinе i mеđunаrоdnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2024. gоdinu bit će dostavljen Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri.

Predsjedništvo BiH je dalo ovlaštenje ministru finansija i trezora BiH Srđanu Amidžiću da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva BiH, izvještava o Prijedlogu budžeta za 2024. godinu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 15 dana od dana usvajanja ovog zaključka, u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama Bosne i Hercegovine, Predsjedništvu BiH dostavi cjelovitu informaciju o razlozima neizvršenja, zakonom i drugim propisima ustanovljenih obaveza u procedurama sačinjavanja i usvajanja zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Predsjedništvo BiH posebno traži identifikaciju odgovornih institucija i eventualno pojedinaca za očigledno zanemarivanje zakonski propisanih rokova i nepoštovanja zakonski predviđenih procedura, neophodnih za pravovremeno donošenje zakona o budžetu BiH kao jednog od najvažnijih zakona Bosne i Hercegovine.

#BiH #politika #Predsjedništvo