Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Đonlagić za Patriju: Konvencija 'Bosna je naša - bosanska' je izuzetno uspješna, primarni zadatak sačuvati državu!

Trojka nije vlast voljom građana na izborima, nego voljom Schmidta, Čovića i Dodika. Najbolje i jeste da građani na izborima 2026. daju konačan sud i ocjenu kako su obnašali vlast.

(Patria) - Trojka nije vlast voljom građana na izborima, nego voljom Schmidta, Čovića i Dodika. Najbolje i jeste da građani na izborima 2026. daju konačan sud i ocjenu kako su obnašali vlast.

Izjavio je to u razgovoru za Novinsku agenciju Patria delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (DF).

Đonlagić je bio jedan od onih koji su sinoć u kongresnoj sali sarajevskog hotela "Holiday" prisustvovali Konvenciji koju su pod sloganom "Bosna je naša - bosanska" organizovali Krug 99 i Udruženje Čuvari Bosne.

- Konvencija je bila itekako uspješna, imajući u vidu prisustvo mnogo građana koji nisu direktno involvirani u politiku. Vidio sam je kao nastavak jačanja svijesti kod svih nas u Bosni i Hercegovini da je imati i sačuvati vlastitu državu prvorazredni zadatak - kaže Đonlagić.

Prema njegovim riječima, imati viziju kako bi država trebala biti uređena u budućnosti je dobar start. Budućnost Bosne i Hercegovine je građansko uređenje u kojem će čovjek, pojedinac biti zaštićen u novom Ustavu.

To, pojašnjava naš sagovornik, znači da su onda u tome zaštićena i sva njegova druga prava po bilo kojem osnovu. Tako živi moderna, evropska država članica EU i NATO saveza, pa će tako biti i u Bosni i Hercegovini.

- Samo je važno da građani daju podršku ovoj viziji u što većem broju, kako bi onda to bilo i realizovano kroz institucije u demokratskom ozračju. Za građansku državu vrijedi se boriti svim demokratskim sredstvima zbog naše djece i generacija koje dolaze - ističe Đonlagić.

Ocjenjuje itekako važnim da sve patriote Bosne i Hercegovine zbiju redove u ovako iznimno teškim vremenima po našu domovinu.

- To je zapravo državotvorna svijest koja nam je potrebna danas više nego ikada. Samo ako mi sami to uradimo, jačamo sve države institucije, pravosuđe, iskorijenimo korupciju u svim oblicima, takmičimo se po znanju i kompetencijama, onda ćemo stvoriti pretpostavke da nas i drugi više poštuju i uvažavaju - navodi Đonlagić.

Od ukupno sedam parlamentarnih stranaka koje su organizatori pozvali da učestvuju na Konvenciji, odazvale se nisu jedino tri - one koje čine Trojku - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka.

- Koliko znam, bili su pozvani i niko se nije odazvao, ama baš niko! Ako su im SNSD i HDZ bliži i ako im se "gadi" ova priča, onda je to njihov vlastiti izbor - poručuje Đonlagić.

Iz Trojke se na optužbe da su brojne institucije, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou prepustili rušiteljima i mrziteljima naše domovine, svojim koalicionim partnerima SNSD-u i HDZ-u, brane riječima da ništa nisu prodali, niti izdali. A Đonlagić im na to odgovara:

"Sve finansije uključujući Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, sigurnost, operacije u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, državnu službu, fond za okoliš, autoceste, ceste, energetiku (FERK), Vukoju, Agenciju za lijekove, Agenciju za strance, RAK... Ako je ovo ništa, onda oni pojma nemaju šta su vitalne funkcije države!"

Na kraju je poručio da Trojka zapravo i nije vlast voljom građana na izborima, nego voljom visokog predstavnika Christiana Schmidta te lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika.

- Najbolje i jeste da građani na izborima 2026. godine daju konačan sud i ocjenu kako su obnašali vlast - zaključio je Đonlagić u razgovoru za Patriju.

(D.K.)

#DF #DraganČović #DženanĐonlagić #hdz #konvencija #MiloradDodik #politika #SNSD #trojka #izdvojeno #bih