Članak

PRISUSTVOVAT ĆE I TARIK SIDRAN

Na Pozorišnim igrama BiH razgovor o književnom velikanu Abdulahu Sidranu

(Patria) - Tradicija Pozorišnih igara u Bosni i Hercegovini je i prisjećanje na one koji su dali dopinos ne samo ovoj manifestaciji nego i kulturnom i javnom životu Bosne i Hercegovine. Tako će danas u okviru Igara biti upriličen razgovor o književniku Abdulahu Sidranu, a prisustvovat će i njegov sin Tarik Sidran.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944., a premino je 23. marta ove godine.

Sidran je osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu. Bio je urednik lista "Naši Dani", deset godina radio na Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković", a potom kao profesionalni književnik.

Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo kao vodeći dramaturg. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom".

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeva nagrada) U ratu objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut" nagrađena je priznanjem "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji. Scenarista je filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu" reditelja Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

#BiH #AbdulahSidran #Sarajevo #BosnaHercegovina #PozorišneIgre #TarikSidran #NašiDani #Šezdesetosmaška #SarajevskiTabut #AkademijaNaukaUmjetnosti