Članak

SLIJEDI PRAVNA ANALIZA

Ustavni sud FBiH odbio još jedan zahtjev zastupnika u Parlamentu FBiH, najavljuju se žalbe Strazburu

(Patria) - Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za rješavanje spora koji je podnijelo 40 opozicionih zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu je Ustavni sud FBiH utvrdio da sazivanjem i vođenjem 9. redovne sjednice na kojoj je usvojen Budžet Federacije BiH za 2024. godinu i izmjene Poslovnika," nisu povrijeđena prava zastupnika u Parlamentu FBiH", piše Faktor.

Ovo je drugo rješenje koje je odbio Ustavni sud FBiH a prvo se odnosilo na 8. vanrednu sjednicu.


- Imamo informaciju da je i treći zahtjev odbijen a koji se odnosi na konstiturajuću sjednicu i koji je prvi podnesen i to u novembru. A četvrti zahtjev za koji se vodila javna rasprava neće još. Daj Bože da bude do septembra. To je u vezi sa izborom Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ja ne očekujem ni za to pozitivnu odluku jer sam vidjela argumentaciju koju su sudije Ustavnog suda napisaleza kod prethodna dva zahtjeva, da ne postoji pravno utemeljenje.

Kako smo se mogli spremiti u roku od 22 sata za budžet koji je na 600 strana? To je nemoguće! Osim toga, radna tijela se sazivaju unutar same sjednice a po Poslovniku se kaže da izvještaj radnih tijela mora doći osam dana prije sjednice. A vi imate izvještaj radnih tijela na samoj sjednici - govori federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) i dodaje:

- Mi nismo svi pravnici ali smo visoko obrazovani, možda više nego pojedine sudije Ustavnog suda. Davno smo naučili čitati, još u osnovnoj školi, da bismo znali pročitati članove Poslovnika. Nijedan sudija ne može nas ubijediti da je nešto pravno ako nije. Imamo mi malo više škole nego što oni misle.

Na toj 9. sjednici Zastupničkog doma FBiH su usvojene i izmjene Poslovnika.

- Ne samo to. Sve mi je jasno da je budžet bitan za penzionere, plaće, za sve... ali Poslovnik da se mijenja na način da su se prije toga na sjednici izmijenila radna tijela na silu bez ikakvih materijala, da se izmijenila odluka gdje Poslovnik kaže da se odluka tretira kao i faktički forma nacrta zakona, ja ne znam o čemu oni pričaju.

Šta ćemo mi očekivati kada Venecijanska komisija kaže ne bi trebalo da se sudija Ustavnog suda BiH bira bez 10 do 15 godina profesionalnog iskustva. To je vrh prava, pravni autoriteti. A onda izađu sudije Ustavnog suda BiH da tumače ono što je donijela Venecijanska komisija!? E to je - dobrodošli u BiH.

To je vrh ledenog brijega. Ima ljudi koji razumiju i mogu napisati da zaustavjaju, odbacuju sve što hoće ali to je poražavajuće. Da neko napiše da obustavlja postupak za rješavanje spora, zato što je rebalans budžeta bio 2023. i da je pravna posljedica prestala u 2024. godini jer je donesen drugi akt, je meni smiješno jer smo predali zahtjev u novembru. Zašto nisu odmah u tom mjesecu riješili zahtjev - pita Bišćević Tokić.
Poručuje kako će se detaljno baviti ovim zahjevima.

- Čekat ćemo i treće rješenje Ustavnog suda FBiH iako već znamo ishod. Nakon toga napravit ćemo pravnu analizu i idemo dalje. Rekla sam i ranije da ćemo ići do Strazbura jer sam negdje i znala kako će to biti riješeno - kazala je Bišćević Tokić.

#Budžet2024 #JasminaBišćevićTokić #MarinVukoje #ParlamentFederacije #Poslovnik #UstavniSud #UstavnisudFederacije #VanrednaSjednica #VenecijanskaKomisija #BiH