Članak

KONVENCIJA 4. JULA

'Bosna je naša - Bosanska' je odgovor na separatizam i napade na BiH, vrijeme je da svi građani odlučuju o njenoj budućnosti

(Patria) - U sarajevskom hotelu Holiday u četvrtak 4. jula u 19 sati bit će održana Konvencija „Bosna je naša – Bosanska“ na kojoj će se obratiti više govornika iz političkog života i akademske zajednice.

Kako je kazao predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović koji je uz Udruženje Čuvari Bosne organizator konvecije, zadatak akademske zajednice je da stvari posmatra u pravcu izgradnje vizije moderne eropske države BIH.
Kulenović je kazao da Konvencija nije odgovor na svesrpski sabor već da ima u vidu sve započete procese koji se dešavaju posljednjih godina oko BiH.

„Ovo je odgovor i kako postići državotvorno jedinstvo u BiH“.

Akademik Esad Duraković kazao je da je evidentno da je BiH kao država u kritičnoj situaciji, pred disolucijom, pred raspadom tzv. mirnim razdruživanjem što je retorika na koju ne smijemo pristati.

„Konvencija po mom viđenju nije sazvana ni zbog sabora ni zbog deklaracije koja je sinoć usvojena, već jer se BiH od 1992. godine zlopati, mrcvare je, nastoje da nas dovedu do potpune apatije. Ovo je odgovor ili borba ili odbrana državnosti BiH u jednom kritičnom pivjesnom trenutku. Bojim se da dobar dio naše javonsti nisu svjesni koliko je ovo važan trenutak. Apeliram da se akademska zajednica maksimalno probudi i građani BIH, jer uprkos što su za krizu u BiH odgovorni međunarodna zajednica i visoki predstavnik, u najvećoj mjeri prevladavanje krize u najvećoj mjeri zavisi od nas. Za državu se moramo boriti, trebamo je njegovati. Moramo upozoriti na pasivnost međunarodne zajednice da je visoki predstavnik pasivan, a kad povuče neki potez on je na štetu BiH. Što znači da djeluje de fakto saradnički s onima koji razbijaju BiH. Ovo su teške riječi ali ja stojim iza njih“, kaže akademik Duraković.

On potcrtava da se mora demaskirati odnos politike i pravosuđa i osujetiti.

„Ključni kriterij očuvanja BiH je izgradnja građanskog društva i da prevladamo etnije. Integrativni faktor je bosanstvo. Bošnjaci su etnija, a Bosanci su svi pripadnici države BiH. Mi smo jedina država koja nema pravo na naciju. To je cilj agresijskih susjednih politika da nam oduzmu državnosti da bi je mogli lakše podijeliti. Ja sam Bošnjak, Bosanac, u vjerskom opredjeljenju sam musliman. Jedino rješenje je izgradnja građanskog društva“, zaključio je.

Profesor Senadin Lavić je kazao da smo u epohi negacije Bosne.

„Moramo zaustaviti negaciju države BiH i da radimo na izgradnji bosanskog mišljenja koje je vezano za budućnost BiH. Ovo je naš pokušaj da damo nekoliko odgovora na budući razvoj zemlje. Akcent treba staviti na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, one moraju biti implementirane. Živimo u etnokratskom društvu. Svjedoci smo proizvoljnih tumačenja Ustava BiH i ta proizvoljnost dovodi do jedne agonije u društvu. Moj akcenat da ova rečenica „Bosna je naša – Bosanska“ znači našu odlučnost da o budućnosti BiH odlučuju njeni građani, a ne Srbija i Hrvatska. Mi građani BiH hoćemo da odlučujemo o sudbini BiH, a ne neki ljudi iz susjednih država i međunarodne zajednice“, kazao je Lavić.

Profesor Enver Halilović je kazao da ovaj slogan nema smisao koji bi značio neku bošnjačku protutežu.
„BiH je podjednako svih etničkih grupa i zajednica, zemlja svih njenih građana bez obzira na vjeru, naciju, jezik. Put izlaska iz ove krize koja je stoljetna, koja je historijski nametnuta, mi smo danas u situaciji da branimo eventualno minimalno dostojanstvo, suverenitet i teritorijalni integritet BiH“.

Jahja Muhasilović u ime Čuvara Bosne kazao je da je jedan od razloga okupljanja da se da odgovor na politike separatizma.

„To nije isključivo jedini razlog. Mi nismo reakcija na dvije separatističke struje, već da pokažemo proaktivnost probosanske strane za očuvanje njene ideje.

Vidimo ponovno okupljanje srpskog faktora na štetu BiH. Srpska politka se odlučila da ruši Dejtonski mirovni sporazum. Sada se nameće pitanje da li se mi vraćamo na Republiku Bosne i Hercegovine. U BiH je jako mnogo desktruktivnih sila i dva osnovna koncepta su državni koncept, a sila koja to pokušava da sruši je sila separatizma koja je oličena u velikosrpskoj i velikohrvatskoj ideji.

Onog momenta kada jasno definišemo sile separatizma mislim da ćemo mnogo lakše nastupiti prema njima.
Patriotske snage se neće umoriti u njenoj odbrani i pitanje je vremena kada će sile separatizma biti poražene kao što su bile poražene u njenoj prošlosti.

Krajnje je vrijeme da kao akademski krug damo proaktivni odgovor protiv politika koje su protiv BiH“, zaključio je Muhasilović.

#Bosnajenaša #EnverHalilović #EsadDuraković #JahjaMuhasilović #Krug99 #BiH