Članak

ZASTUPNIK U NSRs

Salkić: Bošnjaci mogu "poklopiti" Rs

(Patria) - Stanje u kojem se danas nalaze Bošnjaci u entitetu Rs moguće je mjenjati samo ako Bošnjaci pokažu veću odgovornost prema izbornom procesu, poručio je zastupnik Starnke demokratske akcije u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta i potpredsjednik ove partije Ramiz Salkić.

On ovih dana obilazi dijasporu i nastoji je animirati da učestvuje u političkim procesima u Bosni i Hercegovini. Preduslov za to je i da se registriraju za predstojeće izbore.

Salkić ocjenjuje da je trenutno stanje u kojem se Bošnjaci nalaze u entitetu Rs posljedica je progona, genocida, sistemske diskriminacije koju provodi aktuelna vlast ali i činjenice da zbog neodgovornog odnosa samo 10% Bošnjaka glasa za općine odakle su protjerani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

"Ovakav odnos Bošnjaka prema izbornom procesu u mnogome olakšava aktuelnoj entitetske vlasti na čelu sa Dodikom da realizira svoje ciljeve koji su bez ikakve sumnje usmjereni protiv Bošnjaka i naše domovine Bosne i Hercegovine .

Bošnjaci ovakav odnos mogu i moraju promjeniti ukoliko žele popraviti svoj politički i svaki drugi položaj u ovom entitetu.

Zadatak ove generacije mora biti političko i svako drugo uzdizanje Bošnjaka u mjestima odakle su nasilno protjerani.

Bez ovog procesa biće uzaludna sva naša borba na odbrani domovine tokom agresije i sav naš trud kojeg smo uložili tokom svih ovih godina na obnovi života u mjestima progona", napisao je Salkić na svom Facebooku.


Ističe da Bošnjaci "moraju postati svjesni da naše stanje neće i ne može promjeniti niko do mi sami".

"Mi to trebamo, možemo i moramo uraditi na izborima našom registracijom za glasanje i glasanjem u općinama odakle smo protjerani

Eliminacija posljedica genocida naša je moralna i historijska obaveza koju moramo ispuniti kao vraćanje duga onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu i mir.

Samo intenzivnim radom na eliminacij posljedica progona i genocida mi stvaramo pretpostavke za bolju budućnost Bošnjaka u entitetu Rs.

Naše odustajanje direktan je doprinos realizacij ratnih i mirnodopskih ciljeva veliko-srpske ideje o eliminacij Drine kao granice i podjeli naše domovine Bosne I Hercegovine .

Mi nemamo pravo na odustajanje, umor i razočarenje naša je obaveza uporna borba za eliminaciju posljedica progona i genocida radi bolje i sigurnije budućnosti naše djece, našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine", poručio je Salkić.

On je uputio poziv bošnjačkoj dijaspori da se do 23. jula registriraju i ostvare pravo da glasaju za općine iz kojih su protjerani i "na takav način se suprostavite onima koji veličaju retne zločince, negiraju genocid i rade na podjeli Bosne i Hercegovine".

#BosnaHercegovina #Bošnjaci #Dijaspora #DijasporaRegistracija #Eliminacija #Genocid #Izbori #Registracija #Rs #Salkić #BiH