Članak

RIMSKI BUNAR

Otvorena grobnica kod Mostara, traga se za tijelima pripadnika Armije RBiH

Foto N1

(Patria) - Iznad Goranačke krivine u Mostaru počelo je otvaranje grobnice za koju se sumnja da je primarna i da se u njoj nalaze tijela ubijenih pripadnika Komande IV Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Azra Penava, predstavnica porodica ubijenih pripadnika 4. korpusa Armije RBiH, kazala je kako su ovdje nakon što su dobili veliki broj informacija 32 godine nakon zločina.

“Došli su nam i kazali ono što je nama porodicama 4. korpusa veoma bitno. Provjeravamo navode i istinitost tih izjava. Nadležni organi su 99 posto sigurni da se radi o primarnoj grobnici i nama je u interesu da bilo šta nađemo. Dokazi bi služili u procesu za dalje. Mnoge koje smo ukopali nisu komplentni, mnoge nismo ni našli”, kazala je Penava.


Podsjetila je na grobnicu “Rimski bunar” koja je otkrivena 2007. godine, a za koju su mislili da je primarna, no utvrđeno je da je ona sekundarna. U njoj su pronašli nešto kostiju koje su zakopali. Bilo je 10 identifikovanih iz 4. korpusa i nekoliko identifikovanih civila.

“Međutim i poslije su se neke sitne koščice pronalazilr pa smo naknadno dokopavali. Prežvijeli smo i to i sudove koji traju 20 godina. Tražimo istinu – onoga ko je ubio i sakrio i šta se radi s tim kostima. Za ovaj zločin niko nije osuđen pred domaćim sudovima, pred međunarodnim su osuđeni Valentin Ćorič i Berto Pušić koji je najviše učestvovao u premještanju grobnica”, kazala je.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjetili su da su pripadnici HVO-a 09. maja 1993. godine upali u Komandu IV korpusa i zarobili 12 pripadnika Armije RBIH, a kasnije ih mučki likvidirali i prikrili tragove.

#ArmijaRepublikeBosneiHercegovine #AzraPenava #BertoPušić #HVO #KomandaIVKorpusa #LikvidiraliTragove #Mostar #RimskiBunar #UdruženjeŽrtava #ValentinĆorič #BiH