Članak

STIŽE SEZONA POŽARA

Pilot projekt sistema ranog upozoravanja na požare počeo s testiranjem u Jablanici

(Patria) - Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini te nevladina organizacija People in Need (PIN), Općina Jablanica i Ministarstvo trgovine, turizma i zašite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona u petak su u Jablanici drugim općinama, gradovima i civilnim zaštitama predstavili pilot projekt F.I.R.E.S. (Forefront Initiative for Rapid Early Suppression- Rano upozorenje od šumskih požara).

Iz nevladine organizacije People in Need saopćili su kako je ovaj projekt od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, posebno za Hercegovačko-neretvanski kanton koji se suočava sa sve većim brojem šumskih požara.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona Emil Balavac i načelnik Općine Jablanice Damir Šabanović upoznali su predstavnike Grada Trebinje te Grada Konjica, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Fonda za zaštitu okoliša HNK, Općine Prozor-Rama i Općine Posušje sa rizicima sa kojima se susreću stanovnici Jablanice i kantona tokom perioda ekstremnih vrućina, posebno tokom ljetnih i jesenjih mjeseci, kao i posljedicama razornih požara posljednjih desetljeća.

Također, demonstrirali su tehnologiju sistema ranog upozoravanja za unapređenje mjera prevencije požara u općini Jablanica i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Trenutno se senzori testiraju u gradskom parku Jablanica, a kasnije će biti postavljeni u općini Jablanica i Parku prirode Blidinje, koji je bio teško pogođen velikim šumskim požarom 2022. godine.

Projekt F.I.R.E.S. uključuje implementaciju niza naprednih tehnologija za otkrivanje, nadgledanje i reagiranje na potencijalne izvore požara u ranoj fazi. Novo razvijeni sistem ranog upozoravanja, zajedno s dronovima, kamerama visoke rezolucije i softverom za slanje SMS poruka, ima za cilj spriječiti širenje šumskih požara te zaštititi živote, imovinu i prirodne resurse.

Tijekom predstavljanja projekta, internacionalna nevladina organizacija People in Need potpisala je memorandum o razumijevanju s Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Gradom Konjicom i Gradom Trebinjem kako bi surađivali na mogućem širenju pilot projekta u regiji.

Kako je istaknuto, ova saradnja označava značajan korak ka klimatskoj adaptaciji i smanjenje rizika od katastrofa u području koje sve više pogođeno klimatskim promjenama.

Konzul i rukovodilac odjeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Republike Češke u Sarajevu Štěpán Šantrůček naglasio je značaj saradnje na projektu FIRES koji je kofinanciran od Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke.

"Bosna i Hercegovina je jedna od prioritetnih država razvojne saradnje Češke Republike i jedan od fokusa koje imamo je jačanje otpornosti i to podrazumijeva projekte i ovakve vrste, ali imamo i projekte kojima podržavamo civilnu zaštitu, gorsku službu za spašavanje i sve ostale aktere", kazao je Šantrůček.

Bosna i Hercegovina je, kako je navedeno, svjedok sve većeg broja šumskih požara, posebno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s povećanjem broja požara sa četiri u 2013. na dvanaest u 2023. godini. Izazovi u suzbijanju ovih požara uključuju neadekvatnu i zastarjelu opremu, nedovoljno osoblja, otežan pristup ugroženim područjima, kasno otkrivanje požara i nedostatak vode. Šumski požari, istaknuto je, značajno doprinose globalnoj emisiji ugljika, čineći do 20 posto ukupne godišnje emisije.

Potrebu za ovim projektom izrazio je i ministar Emil Balavac.

"U mnogim situacijama, vatrogasci i gorska služba preuzimaju veliki rizik kada izlaze na teren u nepristupačnim područjima. Ovaj inovativni sistem ranog upozoravanja će omogućiti stalnu vezu s bazom koja upravlja operacijama, prateći njihovo kretanje i omogućavajući brzu intervenciju u slučaju nesreće. Ovo predstavlja ključnu investiciju u našu kolektivnu sigurnost i zaštitu životne sredine, te jača naše kapacitete za očuvanje prirode širom Bosne i Hercegovine", ocijenio je Balavac.

Sistem ranog upozorenja radi na principu korištenja mreže senzora detektora dima, povezanih sa ‘Cloud’ sistemom, pružajući napredna upozorenja i omogućavajući brz odgovor na potencijalne šumske požare. Senzori sistema mogu otkriti dim i atmosferske promjene u roku od nekoliko minuta, omogućavajući trenutnu akciju kako bi se spriječilo širenje požara.

Inicijativa također uključuje sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti javnosti, koristeći softver RapidPro za slanje prilagođenih poruka putem SMS-a i popularnih aplikacija za razmjenu poruka, edukaciju zajednice o rizicima od šumskih požara i preventivnim mjerama, kao i upozoravanje u slučaju opasnosti od požara.

Pilot projekt u Jablanici služi kao potencijalni model za prevenciju šumskih požara i prilagodbu klimatskim promjenama, ne samo za lokalnu zajednicu, već i za cijelu regiju.

Nakon uspješne implementacije, ovaj inovativni pristup ranog upozoravanja mogao bi se proširiti i replicirati, značajno doprinoseći nacionalnim i regionalnim strategijama adaptacije na klimatske promjene i smanjenja rizika od katastrofa.

Projekt F.I.R.E.S., koji sufinanciraju Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Općina Jablanica i People in Need, nudi sveobuhvatno rješenje koje se fokusira na rano upozoravanje, preventivne mjere, poboljšano upravljanje i inovativnu tehnologiju, navodi se u saopćenju PIN-a.

#Bosna #DamirŠabanović #EmilBalavac #GradaTrebinje #Hercegovina #Jablanica #MinistarTrgovine #PeopleInNeed #Turizam #ZaštitaOkoliša #BiH