Članak

EFENDIĆ I KAJAN ZA NAP

HDZ kao dirigent usmjerava, snishodljiva Trojka sluša: Izbor Vukoje odraz Čovićeve trenutne moći

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH iz februara 2019. Marin Vukoja krajem ovog mjeseca vjerovatno bi mogao dobiti toliko iščekivano zeleno svjetlo za poziciju sudije Ustavnog suda BiH.

Razgovarao: Delvin Kovač

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH iz februara 2019. godine Marin Vukoja krajem ovog mjeseca vjerovatno bi mogao dobiti toliko iščekivano zeleno svjetlo za poziciju sudije Ustavnog suda BiH.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NIP) i Naša stranka (NS) svojski su se potrudili da eliminišu sve prepreke koje su im stajale na putu kako bi udovoljili i tu želju svom koalicionom partneru Draganu Čoviću (HDZ BiH).

Trojka i HDZ BiH su, onako kako to odgovara aktuelnoj parlamentarnoj većini, izmijenili Poslovnik Zastupničkog doma, a iz Komisije za izbor i imenovanje eliminisali nepodobne i instalirali poslušne kadrove.

Preostaje još da upravo ta Komisija na sjednici zakazanoj za ponedjeljak prema Zastupničkom domu uputi jedno jedino ime za poziciju sudije Ustavnog suda BiH - ime Marina Vukoje. I tada će sav posao oko njegovog imenovanja još trebati dovršiti parlamentarna većina na sjednici Zastupničkog doma 28. maja.

Opozicioni zastupnici u Parlamentu FBiH u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kritikovali su snishodljiv odnos Trojke spram svojih koalicionih partnera, upozorivši da HDZ, upravo uz prešutno odobrenje Trojke, radi na destabilizaciji BiH i na taj način stvara preduslove za ono što sanja decenijama.

Efendić: Bošnjaci obespravljeni zahvaljujući Trojci

Zamjenik predsjednika Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić, kada je u pitanju izbor Marina Vukoje, kaže da je HDZ BiH uz pomoć Trojke izvršio sve neophodne pripreme kako bi u konačnici bio i izabran u Ustavni sud BiH.

- Komisiju za izbor i imenovanje prekrojili su na način da su se pojedini članovi "izvukli" - primjer kolege Damira Mašića - kako bi pokušali oprati svoju savjest, a s druge strane ubačeni su oni koji će samo slijepo slušati - rekao je Efendić za NAP.

Naglašava da dirigent, HDZ BiH, nastavlja provoditi svoju politiku, a poslušna Trojka slušati, jer je to cijena vlasti, budući da nemaju povjerenje, odnosno glasove građana.

- Da li je Vukoja član HDZ-a ili nije, o tome je suvišno bilo šta govoriti ili komentarisati, kada se ime pomenutog kandidata nalazi na ovjerenoj listi HDZ-a za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Isto je tako činjenica da pomenuti kandidat nema relevantno iskustvo u pravosuđu - navodi Efendić.


Efendić: HDZ diriguje, Trojka sluša

Potcrtava da se federalnim zastupnicima brutalno uskraćuju Ustavom utvrđena prava.

- Dirigent HDZ procijenio je da mu partneri jesu snishodljivi, ali nisu pouzdani, pa neće da rizikuje, nego će nama kao zastupnicima uskratiti pravo da biramo.

Komisija će da izabere, a zastupnicima iz Trojke, te njihovim privjescima ostaje da to potvrde i još jednom pokažu kako su za opstanak na vlasti spremni pogaziti vlastiti dignitet, čast, dostojanstvo.

Da li će Marin Vukoja biti izabran, pitanje je za one koji su u prethodnim mandatima bili najveći kritičari, a danas su postali sluge vlastitoj požudi za vlašću.

Hrvatski narod u BiH treba imati jednaka, Ustavom zagarantovana prava, kao i svi ostali narodi i građani u BiH. No, mi sada svjedočimo da su Bošnjaci zahvaljujući Trojci i njenim satelitima postali obespravljeni i marginalizovani kao narod u BiH - ističe Efendić.

Kajan: Protivustavna situacija

Zastupnik DF-a Sanel Kajan kaže da je, kada je riječ o najvišem zakonodavnom tijelu FBiH, primjetna napetost koja traje još od početka konstituisanja novog saziva Parlamenta i njegovih radnih tijela.

- Ono što je očito je da je HDZ u potpunosti stavio pod svoju kontrolu oba doma Parlamenta, što smatram nedopustivim.

Trenutno imamo protivustavnu situaciju, a to je činjenica da kadrovi HDZ-a predsjedavaju sjednicama oba doma Parlamenta. U Zastupničkom domu to je Mladen Bošković, a u Domu naroda Tomislav Martinović.

Svi prijedlozi i inicijative HDZ-a prolaze, novac krčme po HDZ-ovim željama, nadzorne i upravne odbore biraju po HDZ-ovim željama. Primjera je mnogo. Od toga šta rade s radnim tijelima Parlamenta, imenovanja članova uprava FBiH, agencija, zavoda, novih zapošljavanja do imenovanja sudije Ustavnog suda - napominje Kajan.

Kao primjer je naveo Agromediteranski zavod FBiH, sa sjedištem u Mostaru, u kojem su - od 43 zaposlena, 42 Hrvati, uključujući i direktora Zavoda, i jedan Bošnjak. Omjer 42:1!

Kajan ocjenjuje poražavajućom činjenicu da Trojka slijepo slijedi HDZ i ispunjava sve njihove želje.

- Sve ono što prolazi u dijelovima države u kojima je HDZ na vlasti, ne prolazi ondje gdje nisu. Novac se u višemilionskim ciframa slijeva u zapadnu Hercegovinu - apostrofira Kajan.

Dodaje da je za 28. maj zakazana sjednica Zastupničkog doma na kojoj će HDZ i ekipa koja ima većinu u Parlamentu potvrditi imena svojih podobnih kadrova.


Kajan: Novac se u višemilionskim ciframa slijeva u zapadnu Hercegovinu

- Uz ostalo, tu će biti i imenovanje kandidata za članove FERK-a, čiji bi mandat trebao trajati pet godina. Moram skrenuti pažnju na one biografije koje su nam poslane na uvid.

Ako malo pažljivije pogledate, vidjet ćete da su biografije ova tri predložena kandidata na identičnom predlošku. Pogledajte druge. Svi su različiti.

Da li je tačan podatak da je gospođa Vesna Marić, kandidat za srpskog komisionara, bila članica Žena HDZ-a i da je uposlenica Elektroprijenosa u Mostaru?

Je li tačna informacija da je gospođa Pokrajčić kadar HDZ-a i da njen sin radi u Elektroprivredi "HZHB"? Da li je to sukob interesa - upitao je Kajan.

Važnim u cijeloj ovoj priči ocijenio je i povećanje ovlasti Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Dakle, predaje li Trojka HDZ-u FERK, koji je nadležan za regulaciju tržišta električne energije, plina, nafte, obnovljivih izvora energije? Podsjećam, odluke u FERK-u donose se većinom glasova, što znači da dvije članice iz HDZ-a mogu preglasati SDP-ovog člana Komisije.

Najvjerovatnije da će napokon uspjeti i u svom naumu da za sudiju Ustavnog suda instaliraju Marina Vukoju, kojeg mnogi direktno vežu sa HDZ-om, uz činjenicu da je bio i njihov kandidat na izborima.

HDZ, uz prešutno odobrenje Trojke, radi na destabilizaciji ove zemlje, krčmi njene resurse, dijeli institucije, želi paralelne javne kompanije, medije... stvarajući preduslove za ono što sanjaju decenijama - dodao je Kajan u razgovoru za NAP.

#AdnanEfendić #DF #DraganČović #HDZ #MarinVukoja #politika #SanelKajan #SDA #Trojka #zastupnici #ZastupničkiDom #izdvojeno #BiH