Članak

U NAREDNIH 10 GODINA

Premijerka Sjeverne Irske želi referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom

Nova premijerka Sjeverne Irske Michelle O'Neill izjavila je jučer da se zalaže za referendum o ujedinjenju Irske u narednih deset godina.

(Patria) - Nova premijerka Sjeverne Irske Michelle O'Neill izjavila je jučer da se zalaže za referendum o ujedinjenju Irske u narednih deset godina.

U prvom intervjuu, nakon što je u subotu izabrana da vodi vladu svoje zemlje, O'Neill je rekla da njen izbor za premijera pokazuje promjenu koja se dešava na tom ostrvu, prenio je Sky News.

O'Neill (47) je postala premijerka poslije dvije godine političke paralize u Sjevernoj Irskoj. Ona je prva republikanska premijerka iz redova Sinn Féina, nekadašnjeg političkog krila Irske republikanske armije (IRA).

Prema njenim riječima, Sinn Féin može da dijeli vlast sa do sada vladajućom Demokratskom unionističkom strankom (DUP), iako su unionisti posvećeni zadržavanju Sjeverne Irske u sklopu Velike Britanije.

- Možemo da podijelimo vlast i da Sjevernu Irsku učinimo stabilnom, možemo da radimo zajedno svaki dan u pogledu javnih usluga, a također i da slijedimo legitimne težnje - kazala je O'Neill.

Za zamjenicu premijerke Sjeverne Irske izabrana je članica DUP Emma Little-Pengelly.

Na pitanje da li je "očekuje referendum o ujedinjenju ostrva u narednih 10 godina", O'Neill, koja je potpredsjednica Sinn Féina, odgovorila je potvrdno.

- Da, vjerujem da smo u deceniji raznih mogućnosti. Toliko se stvari mijenja. Ranije se nije moglo ni zamisliti da premijer Sjeverne Irske bude nacionalistički republikanac - poručila je.

Britanska vlada saopštila je da "ne vidi realne izglede" za takav referendum i da vjeruje da je budućnost Sjeverne Irske "zagarantovana decenijama koje dolaze" u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, piše u dokumentu objavljenom prošle sedmice.

Poslije pobjede njene stranke na izborima u maju 2022., liderica Sinn Féina u Sjevernoj Irskoj bila je spriječena da preuzme dužnost zbog bojkota zajedničkih institucija članova DUP.

DUP je trgovinske aranžmane poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Brexit) ocijenio kao prijetnju za pozicije Sjeverne Irske u okviru Velike Britanije.

Međutim, prošle sedmice zaključen je dogovor s britanskom vladom o tom pitanju, što je omogućilo ponovni rad parlamenta Sjeverne Irske.

#Irska #Svijet