Članak

SJEDIŠTE BOSANSKIH KRALJEVA

Srednjovjekovni grad Bobovac i danas izaziva znatiželju brojnih posjetilaca

Srednjovjekovni grad Bobovac, koji se smjestio sjeverno od Kraljeve Sutjeske, bio je jedan od najutvrđenijih i najvažnijih gradova u tadašnjoj Bosni, a i danas izaziva znatiželju brojnih posjetilaca.

(Patria) - Srednjovjekovni grad Bobovac, koji se smjestio sjeverno od Kraljeve Sutjeske, bio je jedan od najutvrđenijih i najvažnijih gradova u tadašnjoj Bosni, a i danas izaziva znatiželju brojnih posjetilaca.

- Posjetio sam kraljevski grad Bobovac između Vareša i Kraljeve Sutjeske dok se priroda još igra živim bojama - priča fotograf Boris Trogrančić za Punkufer.hr.

Srednjovjekovni grad Bobovac pronaći ćete na strmim padinama Mijakovića i Dragovića, a tokom sezone ulaz platiti tek 2 KM.

Boris kaže da je put do Bobovca iz oba smjera djelomično makadamski.

- Bobovac je nekada bio sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića. Imao je gornji grad s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje - i donji grad, koji se prostirao na otprilike 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaju dvorište i zdenac. Kraljevska grobna kapela je rekonstruirana.

Foto: Boris Trogrančić

Grad je podigao ban Stjepan II Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća, a tokom historije dograđivali su ga kraljevi Ostoja, Tvrtko II i Tomaš.

Bobovac je bio sjedište vladara Bosanske Banovine i Bosanskog Kraljevstva od perioda vladavine bana Stjepana II, preko svih banova i kraljeva i sve do nestanka Bosanskog Kraljevstva turskim osvajanjem (1463. godine.).

Prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1349. godine - opisuje Boris Trogrančić nekada moćni kraljevski grad koji i danas izaziva znatiželju.

- U sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra Bobovac posjeti više od 10.000 turista iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta - naveo je Trogrančić.

Pojašnjava da je Bosna i Hercegovina prošle godine dobila listu najljepših sela u okviru takmičenja organizovanog u sklopu USAID-ovog partnera - Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural).

Radi se o 16 sela iz cijele države, a jedno je od sela na toj listi i Bobovac (Mijakovići).

#Bobovac #BorisTrogrančić #fotograf #Fotografija #magazin1 #zanimljivosti