Članak

​Ruski ministar resursa posjetio Sjevernu Koreju usred razvoja novih raketa Pjongjanga

(Patria) - Ruska delegacija koju predvodi ministar prirodnih resursa Alexander Kozlov u posjeti je Pjongjangu, objavili su u srijedu sjevernokorejski državni mediji, javio je Reuters.

Kozlov je stigao u utorak, kada se američki ministar odbrane Lloyd Austin sastao sa državama članicama UN-a koje sprovode primirje u Korejskom ratu u Seulu i rekao da su zabrinuti da Kina i Rusija pomažu Sjevernoj Koreji da proširi svoje vojne kapacitete omogućavajući Pjongjangu da izbjegne sankcije UN-a.

Rusija i Sjeverna Koreja su vodile pregovore o ekonomiji, nauci i tehnologiji, objavili su državni mediji KCNA, bez detaljnijeg objašnjenja.

Kozlov je na prijemu rekao da Rusija želi da razvije „značajnu saradnju“ sa Sjevernom Korejom na osnovu sporazuma koji su sklopili ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un kada su se sastali u septembru na dalekom istoku Rusije, prenosi KCNA.

On je također zahvalio Sjevernoj Koreji što je pružila „punu podršku“ Rusiji u regionalnim i međunarodnim pitanjima, navodi se u izvještaju.

Sjevernokorejski državni mediji također su u srijedu izvijestili da je zemlja uspješno provela statička testiranja „novog tipa motora na čvrsto gorivo visokog potiska“ za balističke rakete srednjeg dometa (IRBM).

„Test je dao sigurnu garanciju za pouzdano ubrzanje razvoja novog tipa IRBM sistema“, navodi KCNA.

Sjevernokorejski Generalni raketni biro pridao je veliki značaj novom IRBM-u, rekavši da su nedavna testiranja od suštinskog značaja za jačanje strateških ofanzivnih sposobnosti vojske u svjetlu „teškog i nestabilnog sigurnosnog okruženja s kojim se zemlja suočava“ i „opakog“ dosluha njenih neprijatelja, dodaje KCNA.

Washington je optužio Sjevernu Koreju da isporučuje vojnu opremu Rusiji za rat s Ukrajinom, a Moskvu za pružanje tehničke vojne podrške za pomoć Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja i Rusija su negirale bilo kakve sporazume o oružju, iako su njihovi lideri obećali bližu vojnu saradnju na svom septembarskom samitu.

#rakete #Rusija #SjevernaKoreja #Svijet