Članak

SASTANCI

Potrebno dodatno unaprijediti ekonomske odnose BiH i Katara

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Mešala Ali Mohameda Abdulaha Al-Atiju kojem je poželio uspješnu diplomatsku misiju u BiH.
Ambasador Al-Atija prenio je Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, šeika Tamima bin Hameda Al-Tanija.

Tokom razgovora izražena je spremnost da se dodatno učvrsti dobra bilateralna saradnja, koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina. Konstatirano je da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose.

Između ostalog, naglašeno je da postoje i brojne mogućnosti saradnje dvije zemlje, posebno u turizmu u koji Država Katar želi značajno ulagati u budućnosti. Mogućnosti ulaganja postoje i u oblasti energetike, prehrambene industrije, infrastrukturnih projekata i namjenske industrije.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je odluku Države Katar o liberalizaciji viznog režima prema državljanima Bosne i Hercegovine, što je omogućilo dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

U okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Država Katar je i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima. Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je dosad realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi takvu praksu trebalo i nastaviti, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Denisa Bećirovića.

#BiH #DenisBećirović #Katar #saradnja