Članak

ČETIRI NOVA IMENA

Nova Vlada KS 15. novembra, Čengićeva posljednja sjednica kao zastupnika prije preuzimanja mandata načelnika Starog Grada

(Patria) - Na današnjem nastavku sjednice Skupštine KS prisustvuju 23 zastupnika, a od 12 kojih nedostaje samo su dva zastupnika opravdala odsustvo.

Skupština KS održat će i sutra sjednicu na kojoj će se glasati za Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Od sutra u Vladi KS neće više biti ministara Stranke za BiH, Almira Bečarevića i Emira Dedovića.

U Vladu KS ulaze kadrovi pokreta Za nove generacije koji ima samo jednog zastupnika Damira Marjanovića koji je u radnom odnosu u Republici Hrvatskoj. Prijedlog ministara ZNG-a podržao je i zastupnik Redžo Lemezan, dok novu parlamentarnu većinu čine i zastupnice Admela Hodžić i Elza Gaković. Uz stranke Trojke koje imaju 17 zastupnika, nova većina sa ovo četvero zastupnika ima 21 ruku.

Sutrašnja sjednica bit će i posljednja za zastupnika SDP BiH Irfana Čengića koji je izabran za načelnika Općine Stari Grad. Čengić je za Patriju potvrdio da će prisustvovati sutrašnjoj sjednici, a nakon što preuzme mandat načelnika podnijet će ostavku na mandat zastupnika. Inače, njegov mandat načelnika počinje od trenutka objave u Službenom listu, a što se očekuje do petka.

Premijer Vlade KS ostaje Nihad Uk, a došlo je do promjene četiri ministra. Tako će u novoj Vladi funkciju ministra komunalne privrede preuzeti Bojan Bošnjak iz Naše stranke, resor visokog obrazovanja vodit će Adna Mesihović (ZNG), Ministarstvo finansija Afan Kalamujić (ZNG), a ministar zdravstva bit će Enis Hasanović (SDP BiH).

#IrfanČengić #trojka #VladaKS #BiH