Članak

POTPREDSJEDNIK FBIH

Lendo o pismu iz Rs-a: Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka

Zastupnici vladajućih stranaka iz Rs-a u Parlamentu BiH uputili su u Kongres SAD-a i na druge međunarodne adrese pismo čiji sadržaj nema nikakvu društvenu, političku niti pravnu težinu.

(Patria) - Zastupnici vladajućih stranaka iz Rs-a u Parlamentu BiH uputili su u Kongres SAD-a i na druge međunarodne adrese pismo čiji sadržaj nema nikakvu društvenu, političku niti pravnu težinu.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo kaže da ovo pismo ne samo da obiluje neistinama, već dolazi od poražene, diskreditovane i višestruko presuđene velikosrpske politike.

"Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka i njihovih političkih i vjerskih lidera potpuno su uzaludne jer se na adresama na koje je pismo odaslano jako dobro zna da je bošnjački narod i u najtežim okolnostima, mnogo težim od ovih današnjih, branio i sačuvao dostojanstvo, antifašističke ideale i ideju BiH kao multietničke države u kojoj će svaki građanin, bez obzira na njegovo etničko, vjersko ili bilo kakvo drugo opredjeljenje, živjeti slobodno i imati jednaka prava.

Pismo u svojoj suštini potcjenjuje inteligenciju međunarodne zajednice, a posebno vlasti Sjedinjenih Država, koje jako dobro znaju ko je izvršio agresiju na BiH, te čije vojno i političko rukovodstvo je presuđeno zbog ratnih zločina, ali i ko danas slijedi tu zločinačku politiku i time predstavlja opasnost po mir i stabilnost cijele regije", navodi Lendo.

Ističe da pokušaji dehumaniziranja Bošnjaka i njihovog svođenja na vjersku skupinu, a zatim imputiranje radikalizma i terorizma, ne mogu i neće promijeniti političku poziciju bošnjačkog naroda.

"Ukoliko zagovornici politike koju predvodi Milorad Dodik, ali i neki drugi regionalni centri, vjeruju da će optužbama za radikalizam na račun bošnjačkog naroda staviti njegove političke predstavnike u defanzivu, te da ćemo nekim ustupcima na štetu države, naroda i svog identiteta bilo kome dokazivati da nismo 'radikalni', u dubokoj su zabludi.

Bošnjaci nemaju potrebu ni Dodiku ni bilo kome dokazivati da nisu radikalni, ali će svakome dati do znanja da nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine, njenog multietničkog karaktera, te svoje vjere, kulture, jezika i svega onog što čini naš identitet.

Milorad Dodik bi, ukoliko mu je zaista stalo do Rs-a, trebao prestati sa napadima na Bošnjake, jer zahvaljujući njihovoj ekonomskoj aktivnosti taj dio Bosne i Hercegovine preživljava, ali bi se trebao suzdržati i od napada na Dejtonski mirovni sporazum jer isključivo na osnovu njega taj bosanskohercegovački entitet uopće postoji", naveo je Lendo.

#KongresSAD #MiloradDodik #pismo #politika #RefikLendo #BiH