Članak

OPTUŽBE

Političari iz Rs-a udarili po Konakoviću, on im odgovorio: Kukavičluk zamazan pričom o mudžahedinima i šerijatu

(Patria) - Više zvaničnika vladajućeg SNSD-a obrušilo se danas na predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića. Ministar vanjskih poslova je kritikovao SNSD i Milorada Dodika zbog secesionističke priče, te pisma koje je nekoliko državnih parlamentaraca uputilo u SAD, a u kojem se iznose opasne tvrdnje o BiH među kojima je i ona o "islamskim militantima", "spavačima".

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović navela je da je politički mudrije udržati se od velikih riječi praznih kvalifikacija. Ona je stranku NIP nazvala političkim patuljkom, a SNSD gigantom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac naveo je kako se Konaković trudi da bude dopadljiv i radikalnom islamskom krugu i kvazigrađanskoj opciji.

„Pitanje je koliko iskrenosti ima u svemu tome i koliko je dosljedna njegova politika. U svakom slučaju, za nas će ostati upamćen po tome što je od zvaničnika Rs, primarno od predsjednika Dodika, tražio da ga napadamo kako bi mu rastao rejting kod Bošnjaka“, kazao je Košarac.

Konaković je iz Brisela oglasio se na društvenim mrežama. Prvo jutros u kojem je kritikovao poteze SNSD-a, a onda i nakon kritika iz Rs-a na njegov račun.

On je naveo podatak da je vrijednost izvezene robe na tržište EU 13,2 milijarde KM.

"U zemlje regiona (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija) izvezli smo robu u vrijednosti cca 3,1 milijardu KM. EU + region = preko 16,3 milijarde KM izvoza. (cca 90%). Pored EU i regiona su još Turska (311 miliona KM) i Švicarska (256 miliona KM) SAD ( 177 miliona KM). U sve ostale zemlje svijeta izvozimo cca 5 % robe iz BiH. U Rusiju i Kinu zajedno izvezemo cca 0,8 % robe. U zemlje Afrike u razvoju izvezemo malo manje, 0,5 %.

Priča o secesiji je priča o brzom uništavanju privrede manjeg bh. entiteta.
Privrednici to dobro znaju. Nema novog tržišta i plasmana roba i usluga, nema poticaja i političkog ambijenta. Sve zajedno opet vodi prema kupovini na tačkice, redovima za benzin i drugim navikama iz prošlosti kad su neki drugi političari sanjali o secesiji.

Bacanje prašine u oči i zamajavanje. Kukavičkuk i nebriga za ljude i njihove potrebe. Zamazano pričom o mudžahedinima i šerijatu. Ove su brojke istina, a život ljudi u manjem bh. entitetu puno će biti ljepši i lakši ako se realizuju naše ideje i planovi", naveo je Konaković.

#ElmedinKonaković #optužbe #BiH