Članak

UPOZORENJE

Više bolnica u Gazi obustavlja rad, bebe umiru

Još dvije velike bolnice u Gazi zatvorene su u nedjelju za nove pacijente, a osoblje kaže da bi izraelsko bombardiranje plus nedostatak goriva i lijekova značili da bi više beba moglo umrijeti.

Bolnice na sjeveru palestinske enklave blokirane su od strane izraelskih snaga i jedva su u stanju brinuti se za one koji su unutra, saopštilo je medicinsko osoblje, javlja Reuters.

Najveća i druga po veličini bolnice u Gazi, Al Shifa i Al-Quds, saopštile su da obustavljaju rad.

Sa sve više poginulih i ranjenih svakodnevno, ali polovina bolnica sada van pogona, sve je manje mjesta za povrijeđene.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uspjela je obnoviti komunikaciju sa zdravstvenim radnicima u Shifi, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da je situacija „užasna i opasna“ sa stalnom pucnjavom i bombardovanjem koji pogoršavaju ionako kritične okolnosti.

„Tragično, broj smrtnih slučajeva pacijenata se značajno povećao“, rekao je
on u objavi na mreži X i dodao: „Nažalost, bolnica više ne funkcioniše kao bolnica.“

Izraelska vojska je saopštila da je ponudila evakuaciju novorođenčadi i stavila 300 litara goriva na ulaz Al Shife u subotu uvečer, ali da je Hamas blokirao obje geste.

Muhammad Abu Salmiya, direktor Shife, rekao je da su izvještaji o odbijanju dizela „laž i
kleveta“. Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja u Gazi koju kontroliše Hamas, rekao je da su od 45 beba u inkubatorima u Shifi tri već umrle. Shifa je bio van domašaja za novoranjene, rekao je Mohammad Qandil, ljekar u bolnici Nasser u Khan Younisu u južnoj Gazi, koji je u kontaktu sa tamošnjim kolegama. „Bolnica Shifa sada ne radi, nikome nije dozvoljen ulazak, nikome nije dozvoljeno da izađe“, rekao je.

Palestinski Crveni polumjesec je rekao da bolnica Al-Quds također nije u funkciji, a osoblje se bori da brine o onima koji su već tamo s malo lijekova, hrane i vode.

Tri agencije UN izrazile su užas nad situacijom u bolnicama, rekavši da su za 36 dana
registrovale najmanje 137 napada na zdravstvene ustanove, što je rezultovalo 521 smrtnim ishodom i 686 povrijeđenim - uključujući 16 mrtvih i 38 ranjenih medicinara.

#bebe #bolnice #Gaza #Svijet