Članak

NE ZNA SE IMA LI ŽRTAVA

SAD izvele zračne napade u Siriji na objekte povezane s Iranom

(Patria) - Sjedinjene Američke Države izvele su u nedjelju dva zračna napada u Siriji na Iran i njegove grupe, saopštio je Pentagon, prenio je Reuters.

U saopštenju, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su napadi bili usmjereni na objekt za obuku u blizini grada Abu Kamal i sklonište u blizini grada Mayadeen.
Rekao je da je predsjednik Joe Biden naredio udare.

„Predsjednik nema veći prioritet od sigurnosti američkog osoblja i usmjerio je današnju akciju da jasno stavi do znanja da će Sjedinjene Države braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese“, kaže Austin.

Lokalni izvori su rekli da su napadi bili usmjereni na bazu koju vode proiranske milicije u oblasti zapadno od Abu Kamala, u provinciji Deir al Zor. Drugi napad je bio u blizini mosta kod grada Mayadeen, u blizini iračke granice i uporišta proiranskih milicija, rekli su izvori.

Udar je treći od 26. oktobra, dok Sjedinjene Države pokušavaju ugušiti talas napada dronova i raketnih napada na američke trupe u Siriji i Iraku, izazvane ratom Izraela i Hamasa.

Snage koje podržava Iran posljednjih sedmica napale su američke i koalicione trupe najmanje 40 puta u Iraku i Siriji. Najmanje 45 američkih vojnika zadobilo je traumatske ozljede mozga ili lakše rane.

Sjedinjene Države imaju 900 vojnika u Siriji, i još 2.500 u susjednom Iraku, u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da su u toku provjere kako bi se utvrdilo da li su nekoga u napadu ubili ili ranili.

#Iran #JoeBiden #SAD #Sirija #Svijet