Članak

O IMENOVANJU VUKOJE

Čomor za NAP: Trojke ne bi bilo ni na mapi da im nije HDZ-a

Suština izmjena je u tome da vladajuća koalicija - koju čine Trojka i HNS - omogući imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Razgovarao: Delvin Kovač

Klubovi zastupnika SDP-a BiH, NiP-a, PDA, Naše stranke i HNS-a jučer su u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Suština izmjena je u tome da vladajuća koalicija - koju čine Trojka i HNS - omogući imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ispunjavanje Čovićevih želja

Federalni zastupnik i član Komisije za izbor i imenovanje Eldar Čomor (SDA) smatra kako se radi o izdajničkom i podaničkom činu kojim Trojka želi ispuniti želju HNS-a, odnosno HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

- Radi se o pokušaju preuzimanja kontrole nad Komisijom za izbor i imenovanje. Posrijedi je isključiva želja da na Parlament FBiH stigne samo jedno ime kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH - Marin Vukoja, kojeg su politički bodovali kao prvog kandidata iako nema dana radnog staža u pravosuđu.

Ovo je u biti odluka kojom oni automatizmom žele popuniti Komisiju za izbor i imenovanje i krenuti u ovaj posao. Dakle, isključiva želja Trojke da ispuni zahtjeve HDZ-a i Dragana Čovića - kaže Čomor u razgovoru za Patriju.

Lider NIP-a Elmedin Konaković sinoć je za Face televiziju izjavio da je potpuno za to da se Vukoja imenuje za sudiju Ustavnog suda BiH, i to, kaže, ponavlja 25. put.

Čomor kaže da je Narod i pravda prilikom bodovanja za sudiju Ustavnog suda BiH najviše pridonijela tome da Vukoja bude na prvom mjestu rang-liste.

- I stoga ni ne čudi to što ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković govori, jer sve vrijeme od januara ove godine najžešći i najbolji u ispunjavanju želja HDZ-a i jesu NIP i njihovi zastupnici - govori Čomor.

Prema njegovim riječima, da nije HDZ-a, ne bi bilo ni NIP-a, ni Trojke.

- Svi oni pojedinačno gubitnici su izbora i nikog od njih ne bi bilo ni na mapi da im nije HDZ-a.

I sve ovo što oni danas rade u korist HDZ-a i SNSD-a, te izdaje, prodaje, bez obzira koliko to negirali - oni zapravo lažu i varaju narod. Dosad su obećali ne znam ti koliko stvari i ništa od toga nisu ispunili, niti ispunjavaju.

EU im je već rekla da to što su radili ne znači ništa. Znači, jedna klasična izdaja i prodaja interesa, prije svega Bošnjaka, ali i građana Bosne i Hercegovine - dodaje Čomor.

Politika Trojke

Naglašava da su one partije koje su do prošle godine bile najveći zagovornici poštivanja prava građana u BiH, postale najveći izdajnici građana i građanske države Bosne i Hercegovine.

Čomor kaže kako mu nije jasno da u Trojci apsolutno nisu svjesni posljedica koje bi po Bosnu i Hercegovinu za narednih 20 godina ostavilo imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Oni će na kraju vjerovatno i uspjeti da izaberu Vukoju. Zahtjev nas iz opozicije je bio da Parlamentu pošaljemo imena svih deset, odnosno onoliko kandidata za koliko se odlučimo.

I da onda zastupnici imaju pravo da izaberu jednog od njih. Ali u HDZ-u nisu sigurni da bi na kraju bio izabran kandidat kojeg oni žele i zato traže bilo kakav način da u Parlament dođe samo jedno ime.

Naravno da to odgovara, prije svega, i SDP-u, anamo-njihovoj stranci i NIP-u kako bi se u javnosti pravdali - "pobogu nismo mi mogli birati jer je u Parlamentu bio prijedlog samo jednog kandidata.

E da mi ne bismo - k'o biva - sad blokirali izbor sudije Ustavnog suda, mi smo morali glasati". I To je ta politika Trojke - govori Čomor.

Ocjenjuje da bi se nakon eventualnog imenovanja Vukoje, odmah aktivirao i SNSD i krenuo u izbor sudija iz Rs-a, koji bi isključivo branili interese te stranke i politike njenog predsjednika Milorada Dodika.

I onda se, ističe Čomor, još samo može očekivati da i jedan od stranih sudija preko noći promijeni svoje mišljenje i počne donositi odluke koje nisu u interesu države Bosne i Hercegovine. I tad bismo imali situaciju da će se država Bosna i Hercegovina rušiti iz jedne od njenih najvećih i najznačajnijih institucija - Ustavnog suda.

- E sad ja pitam i Elmedina Konakovića, i Nermina Nikšića, i Edina Fortu - kada se to počne dešavati, šta će onda morati raditi Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci?

Šta će biti kad Rs donese neke odluke o disoluciji, šta će biti kad se u HDZ-u i HNS-u pojavi želja da ponovo proglase neke Herceg-Bosne?

Kako će tada taj Ustavni sud BiH reagovati, i šta će tada njih trojica raditi? I šta će Bošnjaci raditi u tom momentu, koga će oni tražiti i smatrati odgovornim za takve stvari?

Koga? Nek to odgovore građanima? Ko će biti odgovoran za takvu situaciju?

Ne vjerujem ja da će tada biti visokog predstavnika koji će takve stvari moći odbraniti. To što oni rade je jedna velika izdaja i prodaja države Bosne i Hercegovine.

Ja ne znam da li to oni vide, ali ako ne vide, onda oni nemaju pojma o životu - zaključuje Čomor u razgovoru za Patriju.

#DelvinKovač #DraganČović #edinf #eldarčomor #ElmedinKonaković #HDZ #hdz #MiloradDodik #NerminNikšić #SNSD #trojka #izdvojeno