Članak

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Izetbegović: Nema savršenih rješenja, razgovarao sam s Ogreševićem

Foto Patria

(Patria) - Danas je održana sjednica novog Predsjedništva SDA, a doneseno je nekoliko zaključaka.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA otkrio je kako su na sjednici imenovane nove kadrovske komisije i komisije za međunarodnu saradnju.

- Imali smo osvrt na aktuelnu političku situaciju u zemlji. Posebno smo govorili o 50 i više građana BiH koji nisu evakuisani iz Gaze, imamo objašnjenja aktuelne vlasti da je evakuacija nemoguća. Izvještaj Evropske komisije jasno govori da aktuelna vlast nije ispunila potreban napredak na EU putu, iako je Komisija spustila ljestvicu zahtjeva – ističe.
Dalje navodi kako odnos EK nije iskorišten, te su pozvali vlast da iskoriste vrijeme koje je ostalo da se ispunio dio za otvaranje pregovora.

Izmjene Izbornog zakona su dogovorene prošle godine. Iduća godina je izborna i u njoj se ne može mijenjati Izborni zakon. Imamo još nekih 50 dana da se nešto promijeni.

Ustavni sud, njegov sastav i način funkcionisanja ide pogrešnim putem, napravljena je inicijalna pogreška. 2015. godine SNSD je imao identičan zahtjev kakav i danas ima Milorad Dodik, a to je da se ukinu međunarodne sudije i da se nametne etnički sistem imenovanja, što je veoma opasno. Dodik je procijenio da ovaj put ima partnere s kojima može realizovati ove ideje. Sve mora biti isključivo sa skladom Ustava BiH na šta napominjemo. Ministar finansija pominje privremeno finansiranje budžeta kada imamo inflaciju – podsjetio je.

Što se tiče izbora Vlade HNK, Izetbegović je kazao kako nema savršenih rješenja, te da je bilo dovoljno razloga da se napravi postojeća Vlada.

- Prevagnuli su razlozi da se ide u formiranje. Učinio sam sve da se sačuva odnos sa NES-om, čuo sam se s Ogreševićem, imali smo korektan razgovor. Za sve nas treba biti cilj formiranje bloka koji će zaštititi BiH od svega lošeg. Borjana Krišto je Evropskom sudu za ljudska prava poslala svoj lični stav o stanju agentica pred tim Sudom, a nije smjela to da uradi. Nevjerovatno je kako građanske stranke olako prepuštaju važnu ‘Presudu Kovačević’. Danas su iz Trojke napravili dvije izdaje, a jedna je imenovanje sudija Ustavnog suda po željama HDZ-a – ocijenio je Izetbegović.

#BakirIzetbegović #NerminOgrešević #BiH