Članak

SUPROTNA STAJALIŠTA

Dok Krišto vidi neviđeni napredak, Sattler poručio 'zasučite rukave i krenite s reformama'

(Patria) - Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH kazala je nakon uručenja izvještaja EK o BiH da se zahvaljuje na preporuci za otvaranje pregovora sa BiH. Izvještaj joj je uručio šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

"Ovo je značajan i važan iskorak. Ovo izvješće je sadržajno i treba nam dosta vremena da ga detaljno iščitamo i šta nas očekuje u narednom periodu. Bazira se na ono što je učinjeno od strane Vijeća ministara BiH u pogledu evropskog i reformskog puta i u odnosu na prethodne godine je napravljen značajan iskorak u vladavini prava, funkcionalnosti institucija, borbi protiv korupcije i kriminala, te izgradnji boljeg društva", kazala je Krišto.

Iako se dobar dio izvještaja upravo i bavi nedovoljnih reformama u oblasti pravosuđa, a posebno kritikuje izostanak napretka u borbi protiv korupcije Krišto je očito čitala neki drugi dio izvještaja.

"U ovom trenutku ovo je poticaj za bolji i brži rad u budućnosti. EK je cijenila sve ono što smo radili, EK je sagledala i BiH u kontekstu cjelokupnog geopolitičkog okruženja. Ovaj napredak koji je cijenila EK je rezultat dobrih politika, dogovora i kompromisa", kazala je Krišto.

Ona je pozvala na provođenje daljih reformi, a posebno izborne reforme.

Sattler je pokušao donijeti dašak optimizma navodeći da je dobra vijest da se krećemo naprijed.

"Kao što je predsjednica EK i rekla pristup pregovorima bit će onda kada se ispuni dovoljan stepen usklađenosti sa EU kriterijima. Šta to zapravo znači? Predsjednica je pojasnila da su naša vrata otvorena, a sada je na BiH da izvrši potrebne reforme i prođe kroz otvorena vrata. EK će najkasnije do marta 2024. podnijeti izvještaj u smislu otvaranja pregovora. To znači da i prije marta možete uvjeriti zemlje članice EU da i prije otvore pregovore", kazao je Sattler.

On je kazao da je izvještaj činječno utemeljen.

"Tu govorim o potezima Rs koji idu u pogrešnom smjeru. Pozivaju da ustavne sudije daju ostavku ili usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda. Takve aktivnosti trebaju prestati i pozivam oba entiteta da njihova entitetska tijela popune Ustavni sud BIH. BiH više sebi ne može dopustiti da kaska za reformama. Sve je jasno navedeno šta treba uraditi Vijeće ministara BiH, šta Parlamentarna skupština BiH. Jako puno posla je pred vama i vrijeme da se zasuču rukavi. Dosta se treba uraditi i na ekonomskom planu, a tiče se Plana rasta za Zapadni Balkan", kazao je Sattler.

Sattler je napomenuo da se moraju završiti sporazumi iz Berlinskog procesa.

"EU ostaje uz BiH kao vaš najveći trgovinski partner, investitor i pružalac pomoći", kazao je.

#BorjanaKrišto #izvještaji #JohannSattler #BiH