Članak

NEMA PREVIŠE NADANJA

Brisel: Evropska komisija predstavlja izvještaj o napretku BiH

(Patria) - U Briselu će danas biti objavljen godišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku država koje žele da se pridruže Evropskoj uniji u ispunjavanju neophodnih ekonomskih, pravnih i drugih kriterija.

Izvještaj će sadržavati preporuke za čak deset zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Uoči objave izvještaja o proširenju, BHT1 saznaje da za sada, nema saglasnosti da se izda preporuka za otvaranjem pristupnih pregovora sa BiH.

Glavne zamjerke na račun Bosne i Hercegovine odnose se na, kako dio evorpskih zvaničnika ocjenjuje, nazadovanje u pogledu vladavine prava.

Uoči objave izvještaja, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je pismo evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju u kojem je, između ostalog, navela kako je BiH učinila vidljive pomake i značajan napredak, posebno na potpunom usklađivanju svojih vanjsko-političkih stavova sa stavovima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je status kandidata dobila u decembru 2022. godine.

Ukoliko napredak Ukrajine u njenoj kandidaturi za članstvo bude ocijenjen pozitivnim, to će predstavljati odskočnu dasku u odluci bloka o tome da li će započeti pregovore o pridruživanju s Kijevom.

Odluka o pokretanju formalnih pregovora o članstvu sa Ukrajinom očekuje se tokom samita čelnika EU od 14. do 15. decembra. Od ostalih pretendenata, slična preporuka mogla bi doći i za Moldaviju, gdje je blok također uključen u geopolitičko sporenje s Rusijom. Što se tiče Gruzije, nije izvjesno da li će ta zemlja dobiti formalni status kandidata.

Bilo kakve odluke o proširenju zahtijevaju jednoglasnu podršku svih članica bloka, što bi bilo teže izvodivo za zemlje zapadnog Balkana.

Umjesto toga regija bi mogla dobiti dodatnu finansijsku pomoć od revizije zajedničkog budžeta bloka, o čemu bi trebao odlučiti i decembarski samit.

#Brisel #EU #BiH