Članak

NEMA VEĆINE

Poljski predsjednik Duda daje priliku premijeru Morawieckom da formira vladu

(Patria) - Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će sadašnjem premijeru Mateuszu Morawieckom dati prvu priliku da formira novu vladu nakon izbora prije tri sedmice, javio je BBC.

Njegova stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je 194 mjesta i suočava se s teškom potragom za saveznicima kako bi dostigla većinu od 231. Tri opozicione stranke, predvođene bivšim premijerom Donaldom Tuskom, osvojile su 248 mjesta.

Ako Morawiecki ne uspije da osigura većinu, Tusku bi se mogla dati prilika formira vladu. Morawiecki je lider vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), koja je bila prva na izborima za Sejm, donji dom parlamenta, prošlog mjeseca, ali je daleko od većine.

Sve ostale stranke u parlamentu su se obavezale da neće podržati PiS.

Nakon prethodnih izbora, najveća stranka je dobila prvu priliku da pokuša formirati vladu. Ali s obzirom na poteškoće s kojima će se Morawiecki suočiti da osigura većinu, opozicija je tvrdila da bi Tusku trebalo dati priliku da dogovori koaliciju.

Duda, saveznik PiS-a, donio je odluku nakon konsultacija sa svim strankama zastupljenim u parlamentu. Tuskova Građanska koalicija i dva saveznika, Treći put i Ljevica, zajedno imaju komotnu većinu.

#opozicija #Poljska #vlada #vlast #Svijet