Članak

PO DRUGI PUT

Pakistanski parlamentarni izbori odgođeni zbog produbljivanja političke i ekonomske krize

Izborna komisija Pakistana saopštila je da će glasanje biti održano 8. februara, datum izabran nakon konsultacija sa predsjednikom zemlje Arifom Alvijem koje je zatražio Vrhovni sud zemlje, javio je AP.

(Patria) - Pakistansko tijelo za nadzor izbora u četvrtak je po drugi put odgodilo predstojeće parlamentarne izbore u zemlji, rekavši da će se glasanje, koje se prvobitno očekivalo u novembru, a zatim zakazano za posljednju sedmicu januara, umjesto toga održati u februaru.

Izborna komisija Pakistana saopštila je da će glasanje biti održano 8. februara, datum izabran nakon konsultacija sa predsjednikom zemlje Arifom Alvijem koje je zatražio Vrhovni sud zemlje, javio je AP.

Ranije je komisija tražila više vremena da pripremi glasanje i prekroji izborne jedinice na izbornoj mapi kako bi bolje odrazila najnoviji popis stanovništva.

Zatvoreni bivši premijer i najviši opozicioni lider Pakistana Imran Khan, čija je stranka Tehreek-e-Insaf snažan konkurent u utrci, izrazio je bojazan da bi glasanje moglo biti odloženo na neodređeno vrijeme.

Khan nema pravo da se kandiduje zbog kazne za korupciju. On se također suočava s brojnim pravnim predmetima po bezbroj optužbi, uključujući odavanje državnih tajni, poticanje na nasilje i terorizam. Optužbe su podignute pod vladom Khanovog nasljednika i najvećeg rivala, bivšeg premijera Shehbaza Sharifa.

Pakistan je u produbljivanju političkih previranja od aprila 2022. godine, kada je Khan smijenjen s funkcije glasanjem o nepovjerenju u parlamentu. Uhapšen je početkom augusta pod optužbom za korupciju i osuđen na tri godine.

Kanovi politički rivali, uključujući stranke Sharifa i bivšeg predsjednika Asifa Zardarija, vjerovatno će se suočiti s teškom konkurencijom na izborima. Sharif nije uspio poboljšati posrnulu ekonomiju, iako je uspio spasiti Pakistan od mogućeg neplaćanja obaveza.

Ova južnoazijska zemlja od 241 miliona stanovnika trenutno se suočava sa jednom od najgorih ekonomskih kriza u svojoj historiji, što je izazvalo proteste zbog inflacije. Parlament je raspušten u augustu, nakon što mu je istekao petogodišnji mandat.

Trenutno, državni premijer Anwaar-ul-Haq Kakar vodi svakodnevne poslove.

Kao i Khan, Sharifov brat i bivši premijer Nawaz Sharif nema pravo da se kandiduje za parlament zbog presude iz 2018. godine u nekoliko slučajeva korupcije. Vratio se kući u septembru, okončavši četiri godine samonametnutog egzila u Londonu, ali još uvijek mora pred sud.

#Izbori #Pakistan #Svijet