Članak

TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Dragana Petrića i njegove firme za utaju skoro milion KM poreza

Pravno lice "Limprodukt" d.o.o. Kreševo tereti se da je, kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u svom redovnom poslovanju.

(Patria) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Petrića, rođenog 1961. u Sarajevu, državljanina BiH i Hrvatske, i pravnog lica "Limprodukt" d.o.o. Kreševo.

Optuženi se terete da su od 1. januara 2016. do 31. maja 2018., Dragan Petrić, u svojstvu direktora i lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica "Limprodukt" d.o.o. Kreševo, s ciljem izbjegavanja plaćanja davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, u svrhu ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, nije obračunao niti evidentirao u poslovnim knjigama ostvareni promet u iznosu od od 5.840.267,10 KM, niti prikazao pripadajući izlazni PDV u iznosu od 992.845 KM, za koji iznos je oštetio budžet BiH.

Pravno lice "Limprodukt" d.o.o. Kreševo tereti se da je, kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u svom redovnom poslovanju.

Optuženi se terete da su počinili, Dragan Petrić krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi stava 1. KZ-a BiH, a pravno lice "Limprodukt" d.o.o. Kreševo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 124. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

#CrnaHronika #Optužnica #Tužilaštvo