Članak

KOMŠIĆ SE OBRAĆA

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, izvještaj o BiH ne predstavlja Schmidt

(Patria) - Šestomjesečni izvještaj o Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija neće izlagati visoki predstavnik Christian Schmidt. U New York je otputovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Schmidt je u izvještaju kritikovao politike predsjednika Republike srpske Milorada Dodika. Svoju verziju izvještaja u New York je poslala i Vlada Republike srpske.

Isto tako na sjednici će biti zatraženo i produženje Misije Altea za još godinu.

Visoki predstavnik u šestomjesečnom izvještaju o BiH upućenom VS navodi da je svjedočio neviđenom nivou napada na Dejtonski sporazum i na njegov mandat te da predsjednik Republike srpske Milorad Dodik i dalje poziva na raspad BiH ili na mirno razdvajanje dva entiteta u BiH, što je kao svoj i stranački cilj predstavio na kongresu SNSD-a.

Vlada Republike srpske u izvještaju ističe da je Republika srpska opredijeljena za Dejtonski sporazum koji podrazumijeva posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

„Jedan korak koji je nesporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH, umjesto da strane sudije čine blok koji ima prevagu“, stoji u izvještaju Vlade Rs.

#ChristianSchmidt #Skupština #VijećeSigurnostiUN #BiH