Članak

COLLEGIUM ARTISTICUM

Safet Zec posjetio izložbu 'Pod nebom vedre vjere'

(Patria) - Akademski slikar Safet Zec posjetio je danas multimedijalnu izložbu naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” u gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Nakon obilaska izloženih eksponata s dr. Aidom Abadžić-Hodžić, autoricom koncepta, voditeljicom istraživačkog projekta i glavnom kustosicom, Safet Zec je za Preporod.info rekao da je iznenađujuća količina izloženih materijala koji prikazuju raznovrsne sadržaje iz Sarajeva, ali i sadržaje iz drugih gradova, a koje do sada nije imao priliku vidjeti.

„Raduje me ponovni susret s mnogim sakralnim objektima koji su restaurirani.

Odmah nasuprot tome možete zaključiti i da, nažalost, mnogi nisu restaurirani. Mnogi još čekaju, čitava jedna impresivna zaostavština kulture zapravo čeka na obnovu“, ističe Zec.

Osvrnuvši se na prikazani značaj vode u ovdašnjoj kulturi, ukazao je da bi iz toga mnogi mogli puno naučiti o ovom narodu, uključujući i pojedine istaknute predstavnike vlasti u regionu.

„Svi možemo biti zadovoljni da imamo ovakvu priliku da obnovimo i sjećanja… Mi smo u periodu smjene jedne i dolaska nove kulture smatrali da ono što je zaostalo pripada prošlosti i da nema vrijednosti, pa smo kao djeca uništavali bakreno posuđe. Dakle, čitava jedna kultura je pokrivana, stidjeli smo je se“, sjeća se akademski slikar, ističući da žali zbog tog perioda stida.

Ukazao je da se ta pojava i danas može naći kod uništavanja predivnih starih zbog izgradnje novih objekata i improvizacija. „Moja velika tuga je to što danas u Sarajevu zamalo da više nemamo mahale, ostali smo na Svrzinoj i još dvije kuće. Svi ruše stare i prave potpuno nove, kapije su srušene, a napravljene željezne, i tako redom“ - ističe Zec, prisjećajući se broja česama koje su davale život mahalama, a koje su prikazane na izložbi.

Upozorio je da je zapuštanje i devastacija prisutna i u drugim krajevima, navodeći grad Počitelj kao jedan od najtužnijih primjera takve pojave.

Za izložbu u galeriji Collegium Artisticum je rekao da bi trebala mjesecima ostati prikazana te da ga žalosti što se uskoro završava.

„Vjerujem da će izložba biti prenesena širom i ove nekadašnje naše zemlje, ali i Evrope, da na ovaj prelijepo sabran i dokumentovan način govori o tom dijelu Balkana koji se zove Bosna, i njenim ljepotama“, smatra akademski slikar Safet Zec.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne” za javnost je otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. U vrijeme trajanja izložbe bit će održano nekoliko panela i zanimljivih radionica, a ulaz na izložbu je besplatan.

#BiH #SarajevoArt #BosniaCulture #SafetZec #CollegiumArtisticum #MultimediaExhibition #BalkanHeritage #IslamicEurope #CulturalRestoration #SacredObjects #HeritageRenewal