Članak

KO OPSTRUIRA PROJEKAT

Hurtić zbog Krišto neće prisustvovati uručenju ključeva stanova interno raseljenim u Vogošći

(Patria) - Najugroženije interno raseljene porodice koje su za mjesto svog integrisanja izabrali Vogošću, danas će dobiti ključeve svojih novoizgrađenih stanova. Svečanom uručenju ključeva i presijecanju vrpce prisustvovat će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ali ne i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić u čijoj je nadležnosti upravljanje i provođenje ovog projekta u BiH.

Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi prisustovati iz moralnih razloga te zbog opstruisanja ovog projekta putem kojeg je u BiH do sada izgrađeno 2.778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije prisustvovala.

Zbog toga ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presijeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdvajanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat.

"Ministarstvo već godinama u budžetskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u Republici Srpskoj nije dobilo krov nad glavom, i pitanje je kada će, saopšteno je iz Ministarstva.

#BorjanaKrišto #SevlidHurtić #BiH