Članak

VAŽAN JUBILEJ

U Ambasadi Turske u Sarajevu održan prijem povodom 100 godina Republike

(Patria) - U Ambasadi Republike Turske u Sarajevu danas je održan prijem povodom Dana Republike, odnosno obilježavanja 100. godišnjice od osnivanja Republike.

Goste na prijemu pozdravio je turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin poželjevši im dobrodošlicu.

Ambasador Girgin se u svom govoru prisjetio svih šehida i gazija koji su učestvovali u oslobodilačkom ratu, kao i svih ljudi koji su kroz čitavo stoljeće doprinosili jačanju Republike Turske.

U video-poruci povodom Dana Republike, koju su prisutni imali priliku čuti danas, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da Republika Turska danas, baš kako je želio njen osnivač Mustafa Kemal Ataturk, služi kao čuvar napuštenih u svom regionu i svijetu.

Turski predsjednik je kazao da njegova nacija ima duboko ukorijenjenu historiju s mnogim državama koje se protežu od Azije do Evrope.

"Naša Republika, koja je nova karika u našoj hiljadugodišnjoj državnoj tradiciji, nije prva nego posljednja država koju smo uspostavili na ovim prostorima. U slavnoj historiji naše nacije, imamo mnogo država koje su oblikovale svijet, vodile čovječanstvo i pokretale civilizacije. Vidimo prekretnice našeg putovanja koje se protežu od Azije do Evrope, ostavljajući trag na tri kontinenta i sedam podneblja, prvo sa Seldžucima u Anadoliji, a zatim s Osmanlijama, u 16 zvjezdica na našem predsjedničkom pečatu", kazao je turski predsjednik.

Poručio je da Republika Turska nije, niti je ikada bila, država bez korijena, bez historije, ad hoc i tek rođena država.

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice, među kojima predstavnici diplomatskog kora u BiH i političkog, društvenog i javnog života BiH.

Prijem je zaočeo intoniranjem himni BiH i Turske, ali i posebnom himnom komponovanom u čast stoljeća Republike Turske što su prisutni pozdravili aplauzom.

#ambasada #DanRepublike #RecepTayyipErdogan #SadikBabürGirgin #Turska #BiH