Članak

BAZA PODATAKA

Historijski projekt: Općina Ilidža počela koristiti podatke dobivene obnovom premjera

(Patria) - Nakon niza aktivnosti na realizaciji jednog od najvažnijih projekata u historiji Općine Ilidža, 27. jula ove godine u potpunosti je okončan postupak obnove premjera za katastarsku općinu Vlakovo, a već 12. septembra u upotrebu je stavljena nova baza podataka za K.O. Vlakovo.

Na ovaj način Općina Ilidža sprovodi proces kojim u ovoj oblasti, po okončanju projekta, želi postati jedna od najsređenijih općina u FBiH, a što će se ogledati u tome da će podaci o nekretninama biti usaglašeni u katastru i gruntu, te će istovremeno biti digitalizovani i lako dostupni svima.

Zahtjevan i dugotrajan proces obnove podataka počeo je na inicijativu načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura uz podršku ovom važnom projektu od strane Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije BiH.

Avionsko snimanje počelo je krajem 2021. godine ubrzo nakon potpisivanja ugovora Općine Ilidža i Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije BiH.

Kroz aktivnu medijsku kampanju građani su upoznati s projektom, te pozvani na saradnju, a edukacija i besplatno dodijeljen materijal za obilježavanje bile su izuzetno važne stavke u cijelom procesu u kojem su važan doprinos dali i građani Ilidže kako bi avionsko snimanje moglo početi.

Nakon uspješnog obilježavanja granica i provedenog monitoringa te avionskog snimanja, prvog na području Federacije BiH, uslijedilo je dešifrovanje, klasiranje i izlaganje dobivenih podataka na javni uvid čime je sam proces obnove premjera uspješno završen. To su potvrdili inspektori FGU FBiH, čime su ispunjeni svi zakonski uslovi za stavljanje dobivenih podataka u službenu upotrebu.

- Zahvaljujući ovim podacima, koji su već u službenoj upotrebi, Općina Ilidža će po prvi put imati ažuriranu, potpunu i jedinstvenu bazu podataka o nekretninama, te će u saradnji sa ZK uredom pristupiti automatskoj harmonizaciji podataka i uspostaviti Katastar nekretnina, prvi put u svojoj historiji - objasnio je načelnik Nermin Muzur važnost realizacije obnove premjera i njegovo stavljanje u službenu upotrebu.

I dok su dobiveni podaci obnove premjera za jedan dio općine Ilidža već u službenoj upotrebi, historijski projekt u punom je zamahu.

Naime, u poodmakloj fazi realizacije su još četiri katastarske općine, Osjek, Blažuj, Hrasnica i Butmir.

"Za K.O. Osjek i K.O. Blažuj je izvršeno avionsko snimanje, te su u toku finalne pripreme za postupak izlaganja, dok je za Hrasnicu i Butmir avionsko snimanje zakazano za mjesec oktobar - naglasio je načelnik Muzur, te dodao da će nakon realizacije projekta na pomenutim katastarskim općinama, Općina Ilidža nastaviti historijski projekt i u preostalim katastarskim općinama.

Sredstva za realizaciju projekta osigurana su iz Budžeta Općine, dok se jednim dijelom sufinansira i iz sredstava FGU FBiH.

"Zahvaljujemo se kolegama iz FGU FBiH koji su u Općini Ilidža prepoznali pouzdanog partnera, sposobnog odgovoriti na ovakve, pravno i tehnički najsloženije projekte. Značaj jednog ovakvog projekta ogleda se i u činjenici da je veliki broj lokalnih zajednica u Federaciji BiH izrazio želju za pristupanju i implementaciji projekta obnove premjera, a nakon rezultata koje je postigla naša lokalna zajednica", kazao je Jasmin Voloder, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar nekretnina i upravljanje imovinom.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur zahvalio se svim učesnicima u projektu koji je od velikog značaja za Ilidžu i njene stanovnike.

"Čini mi se da nismo ni svjesni postignuća koje smo realizovali u protekle dvije godine i kakav trag ostavljamo iza sebe, ali sam siguran da bez snažne podrške, htijenja i razumijevanja, ne bismo svjedočili svemu ovome. Hvala i našim vijećnicima na usvojenom pravnom okviru i neupitnoj podršci projektu, te svim kolegama, koji su dali nemjerljiv doprinos. Čestitam što smo prvi u Federaciji BiH, u postratnom periodu, savladali ovakav izazov i što smo očigledni primjer onog kako nemoguće postaje moguće, a što tek treba da slijede i ostale lokalne zajednice", poručio je načelnik Ilidže, Nermin Muzur.

Osim što će stvoriti pretpostavke za adekvatnije prostorno planiranje, zahvaljujući obnovi premjera bit će moguće bolje upravljanje građevinskim zemljištem, ali i drugim resursima naše lokalne zajednice, a velike benefite imat će i građani.

Naime, kroz ovaj projekt bit će riješen status nekretnina, upisa posjeda, oblika, površina i granica istih. Ažuriranjem upisa nekretnina u zemljišnoj knjizi građanima će biti dostupan puni garantovani obim i sadržaj vlasničkih prava, a što podrazumijeva sve one benefite koje garancija vlasništva nudi.

#BiH #OpćinaIlidža #NerminMuzur #premjer #grunt