Članak

PORUKE NA TRANSPARENTIMA

Protest pred pravosudnim institucijama: Tužilaštvo BiH skriva A listu, branioci poručuju 'ovo je harem nepravde'

(Patria) - Pred Sudom BiH uoči izricanja presude u slučaju Ibrahim Purić i drugi kojima se sudilo za ratne zločine okupili su se bivši borci Armije RBiH, ali i građani Sarajeva, Zenice, Viteza koji su pred Sudom nosili i transparente s porukama: "Dobrovoljačka nije na A listi haškog tužilaštva!" "Hoćemo istinu", "Zašto Tužilaštvo BiH skriva A listu, a reaktivira Dobrovoljačku?Hoćemo istinu".

Sarajlija Elvir Imamović od prvog do posljednjeg dana agresije na Bosnu i Hercegovinu učestvovao je u odbrani njenog glavnog grada Sarajeva.

"Došao sam ovdje da dam podršku našim borcima, ljudima koji su branili i krvavo platili cijenu ove slobode koju svi danas uživamo ovdje. Ali nažalost, imamo tužilaštvo koje sudi samo braniocima, i koje pokušava da izjednači agresora i nas koji smo branili Bosnu i Hercegovinu. Naša vojnička čizma nije kročila ni u Srbiju, ni u Hrvatsku. Mi smo branili i ginuli na svojim ognjištima", kaže.


Prema njegovim riječima, cilj međunarodne zajednice od prestanka rata 1995. do danas je pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve.

"Kad samo pogledate koje su optužnice podignute u Hagu i prebačene ovdje u Tužilaštvo, one su sklonjene, sudi se samo borcima Armije RBiH, a međunarodnoj zajednici je cilj da izjednači nas koji smo se branili i one koji su nas napadali. To bi isto bilo kao da sad pokušaju izjednačiti Rusiju i Ukrajinu, a da Vladimira Putina dovedu u svoje Tužilaštvo u Ukrajinu i da on sudi. Nažalost, to smo mi doživjeli", dodao je Imamović.

Kaže kako nije mišljenja da u zgradi pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine stanuje pravda.

"Ovo je harem nepravde. Ovdje su ljudi, nažalost, od kojih je 90 posto njih učestvovalo na drugoj strani, napadalo ovaj grad i držali ga pod opsadom. Nažalost, pogrešnom politikom i naših ljudi, koje više krivim nego ove iza mene, došli smo do toga da se danas sudi nama, da naši borci i naši generali leže u zatvorima. 11.000 ubijenih Sarajlija, 1.601 dijete. U ovoj zgradi ovdje iza nas, nijedna optužnica nije dignuta. Još se ljudi hvale na RTRs-u kako su snajperisali grad, ubijali djecu na sankanju, dok su jeli kriške, kako su nas držali gladne, žedne, bez vode, bez struje. Ja sam četiri godine ovdje bio, ja znam šta je patnja, šta je pakao. Sodoma i gomora. Mi smo to prošli svi u Sarajevu ovdje.

Moramo se ujediniti, kao '92. Ako ne budemo svi stali jedni uz druge, kao što smo stali '92., niti će biti Bosne, niti će biti nas koji smo je branili", dodao je Imamović.

#branioci #protesti #Tužilaštvo #BiH