Članak

TO JE KOMPROMIS I VRAĆANJE U INSTITUCIJE U timu za pregovore o Novoj istočnoj interkonekciji pet Srba!

Također, on upozorava da se neophodno prestati pozivati na "stručnjake" i "institucije" jer od 10 članova obje komisije samo su dva predstavnika struke.

(Patria) - Vijeće ministara BiH je odgodilo raspravu o nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije" na pravcu granica Srbija - BiH - Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad i nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija BiH i Hrvatske" na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar. 

O ovim tačkama će se raspravljati kada SNSD odluči da se vrati u Vijeće ministar tj. kada Vijeće ministara odluči da samo ove tačke budu na sjednici bez dodataka koji su od interesa za evropski put BiH. Vrlo važno pitanje u ovom paketu jeste i tačka koja se odnosi na kvalitet tečnih goriva. 

Predstavnici trojke, tačnije Elmedin Konaković u pokušaju da objasni šta se konkretno dešava uporno ponavlja da je Nova istočna interkonekcija "vraćena" u institucije i kako će sada institucije BiH razgovarati pojedinačno sa Srbijom i Hrvatskom o ovim projektima.

No, pravo pitanje jeste ko će to pregovarati? Za Novu istočnu interkonekciju pregovarat će, a prema zaključku koji prati Nacrt sporazuma sljedeće institucije: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministar energetike i rudarstva RS, ministar finansija i trezora BiH, ministar finansija RS, direktor Gas-Res.

Dakle u nizu i po vretikali i po horizontali pet predstavnika i svi iz reda Srba.

Za Južnu interkonekciju pregovarat će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, ministar finansija i trezora BiH, ministar finansija FBiH i direktor BH-Gasa.
Prema nacionalnom rasporedu to su dva predstavnika Srba, dva predstavnika Bošnjaka i jedan predstavnik Hrvata.

Analogno navedenom o Novoj istočnoj interkonekciji smiju samo pričati predstavnici Srba, a o Južnoj interkonekciji mogu pripadnici svih naroda uz omjer 2 predstavnika Bošnjaka (uslov da je direktor BH-Gasa Bošnjak), a ostala tri predstavnika su 1 predstavnik Hrvata i 2 predstavnika Srba. 

Ako posmatramo Komisije zaključak je da je Nova istočna interkonekcija samo rezervisana za Srbe, a o Južnoj mogu pregovarati svi, a najmanje Bošnjaci iako je sva potrošnja gasa kod Bošnjaka.

Kontaktirali smo Almira Bečarevića, sada ministra u Vladi KS, ali prije svega stručnjaka u gasnom sektoru BiH koji je kazao da pričati o Novoj istočnoj interkonekciji kroz prizmu odvojka za Gradačac ili ventil u Brčkom je jedan besmisao.

„Ne znam koji to "stručnjaci" opravdavaju ovaj projekat kroz ove dvije besmislene stvari. Ako možete te stručnjake za gas da suočite sa mnom u otvorenoj debati na bilo kojoj TV. Postavljam pitanje jesmo li mi Bošnjaci to retardirani, pa ne smijemo ni prići energetskim projektima Rs – ističe Bečarević.

Bečarević: To je projekat ankerisanja u energetski sektor BiH

Dodaje da je Nova istočna interkonekcija rusko/srpski projeka. To je projekat ankerisanja u energetski sektor BiH i kome nije jasno teško mu mogu pomoći. Pričati o nekakvom ventilu u Brčkom, a imati poluprazan postojeći gasovod ili pričati o ruskim projektima, a moći kupiti gas iz Azerbejdžana je izgleda uzaludno jer, eto, spasit će nas ventil u Brčkom“, kaže Bečarević. 

Također, on upozorava da se neophodno prestati pozivati na "stručnjake" i "institucije" jer od 10 članova obje komisije samo su dva predstavnika struke. 

„Nova istočna interkonekcija je besmislen projekat i ničim opravdan projekat osim ulaska ruskog kapitala i ovladavanja energetskim sektorom BiH. Članovi Komisija to pokazuju“, dodaje Bečarević.

(A. Čorbo-Zećo)
 

#BiH