Članak

Stiže i Mađarska policija: U potpunosti zatvoriti 600 kilometara istočnu granicu BiH

Razmatra se i ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

(Patria) - Na sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za 11. mart bit će razmatrana i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo sigurnosti pripremilo je i Prijedlog odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na lokaciji tvornice „Bira“ i lokaciji Đačkog doma „Borići“ u Bihaću. Na posljednjem sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija zaključeno je da će Bosna i Hercegovina iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi pojačali kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječili ulazak ilegalnih migranata.

S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice je označeno kao glavni prioritet u rješavanju migrantske situacije. 

Razmatra se i ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za slijedeći sastanak Štaba dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koji će biti dalje proslijeđena Vijeću ministara BiH. Trenutno se u BiH nalazi oko 3.500 migranata i svi su smještenu u osam prihvatnih centara.


 

#BiH