Članak

KABIRI I PANAMA Čeka li Aluminij sudbina Hapoela

Uz sve, Kabiri je bio poznat i kao vlasnik jednog od najuspješnijih izraelskih fudbalskih klubova Hapoela iz Tel Aviva.

(Patria) - Aluminij, problem dovoljno star da završi u zapećku interesovanja javnosti, a opet aktuelan zbog svega što se dešavalo i dešava oko nekadašnjeg mostarskog giganta, kojeg je uništila politika HDZ-a.

Dio rješenja za Aluminij pronađen je 7. aprila ove godine, potpisivanjem ugovora s Aluminij Industries, podružnicom konzorcija M.T. Abraham Grupe - China Machinery Engineering Corporation (CMEC) - China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC).

Prema izvještaju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji pomenutog Ugovora od potpisivanja do 18. augusta navedeni su problemi u izvršavanju obaveza.
Aluminij je 5. juna ove godine dopisom izvijestio resorno ministarstvo o realizaciji pomenutog Ugovora. 

U informaciji se navodi da je na sastanku Aluminija d.d. i predstavnika Aluminij Industries d.o. o. održanog 1. juna, od predstavnika Industriesa dobivena informacija da zbog COVID-a nisu ispoštovani rokovi po pitanju uslova predviđenih u tačkama a), b) i c) člana 12 stav 2 Ugovora.

Ono što je neispunjeno, zapravo je bilo preduslov za stupanje Ugovora na snagu. Sve to dovelo je do prolongiranja svih rokova za nekoliko mjeseci, navodi se u izvještaju FMERI.

Osim što je tada podnesen zahtjev za oslobađanje carine na uvozni legirani aluminij, niti jedan radnim Aluminija u tom momentu nije bio uposlen u Aluminij Industries. U izvještaju se navelo da Industries planira zaposliti prvih 30 do 40 radnika do 15. augusta, a da 1. oktobra planiraju pokrenuti Livnicu u punom pogonu.

U prvih 60 dana nije ispoštovan ni stav ugovora koji se odnosi na potpisivanje sporazuma Industriesa s povjeriocima Aluminija.

Zbog svega što nije ispoštovano, Ugovor između Aluminija i Aluminij Industriesa u prvih 60 dana nije stupio na snagu. Iz Aluminij Industriesa su preko advokata zaprijetili Vladi FBiH i resornom ministarstvu, da će ih tužiti ako federalna vlast i Aluminij d.d. bude osporavala produženje Ugovora za 60 dana.

Ipak, u dopisu od 6. augusta  iz Aluminij Industriesa upoznali su Federalno ministarstvo da su Aluminiju 5. augusta uputili dopis da prihvataju Sporazum (Ugovor o saradnji), te da je isti stupio na snagu i da njegove odredbe mogu u potpunosti implementirati u odnosu na Ugovor od 7. aprila. Aluminij Industries je 12. augusta Aluminiju Mostar dostavio Bankarsku garanciju na izvršenje Ugovore, gdje nalogodavac osigurava bankarsku garanciju u iznosu dvije mjesečne naknade, odnosno 70.200 KM, te da je dostavljena potvrda o primitku novca na depozitni račun notara.

Iz Aluminija Mostar potvrđeno je da su time izvršene obaveze iz Ugovora. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije predložilo je Vladi FBIH da usvoji Izvještaj o Ugovoru o dva Aluminija, te zaključak da ovo ministarstvo dostavi dokumente Ugovora Federalnom pravobranilaštvu na mišljenje.

Također, pomenuto ministarstvo predložilo je da ono svakih šest mjeseci, po potrebi i ranije, Vladi FBiH dostavlja izvještaj o poslovnoj saradnji dva privredna društva - Aluminij i Aluminij Industries.

Prvi dan oktobra je blizu i sigurno je da radnici koji bi trebali dobiti posao u Livnici jedva čekaju taj dan. Samo da ne bude novih odgađanja.

O Abrahamu i njegovom vlasniku

Amir Gross Kabiri rođen je 1980. godine. Riječ je o izraelskom biznismenu, investitoru, industrijalcu, izdavaču, te kolekcionaru umjetnina.

Ono što je posebno zanimljivo kod Kabirija je njegova strast za umjetninama, odakle je potekla velika zainteresovanost za ruske muzeje. Od Moskve, preko Novosibirska do Sankt Peterburga 
Kabiri predvodi izložbe i objavljuje publikacije.

Radi li se samo o umjetnosti ili Kabiri u Rusiju odlazi zbog političko - finansijskih veza ostaje nepoznato.

Ono što je pak poznato, njegova kompanija MT Abraham Grupa smještena je u jednoj od oaza za offshore poslovanje, na Panami. Treba li firmi koju predstavljaju kao giganta činjenica da je registrovana u "ilegalnoj zoni". I koliko joj se može vjerovati kada je riječ o poslu s mostarskim Aluminijem.

Kabirija su hvalili uglavnom mediji s pozadinom Dragana Čovića, što samo po sebi baca sumnju kojim je tragovima stigao izraelski biznismen u BiH.

Uz sve, Kabiri je bio poznat i kao vlasnik jednog od najuspješnijih izraelskih fudbalskih klubova Hapoela iz Tel Aviva.

Međutim, klub je kupio 2015. a problemi su došli već naredne godine. Kako je tada pisao Times of Israel, Hapoel je zapao u stečaj, bankrotirao i kažnjen oduzimanjem bodova.

U toj situaciji Kabiri je rekao da više nema novca za klub, te je izraelski fudbalski gigant otišao pod stečajnu upravu.

Nadamo se da se Kabiri bolje razumije u aluminij i legure nego u fudbal, u suprotnom radnicima propalog hercegovačkog giganta opet će biti neizvjesna. 

#BiH #VladaFBiH #DraganČović #Aluminij